La plataforma d'usuaris de Renfe vol tallar les vies a Sant Celoni el proper dilluns

Protestarà així per l'augment del preu d'alguns bitllets senzills de mitja distància

Societat

Sant Celoni

La plataforma d'usuaris de Renfe de la línia Portbou-Girona-Barcelona, la que travessa el Vallès Oriental, vol tallar les vies de tren a Sant Celoni el proper dilluns 30 de novembre a primera hora del matí per protestar per l'augment del preu del bitllet senzill en els trajectes de mitja distància que es fan amb els nous trens, és a dir, amb els models de la sèrie S-449 que circulen a 160 km/h des de finals del mes d'octubre. A través d'una votació feta per internet la setmana passada -fins divendres-, els usuaris van aprovar aturar el tren el proper dilluns a Sant Celoni. Dels 67 votants, 56 van posicionar-se a favor de parar el tren el dia 30.

L'alternativa, segons informava aquest dilluns El Periódico, era parar la circulació ferroviària el dia que es produís la primera reunió amb Renfe, la del comitè de clients de mitja distància i la plataforma d'usuaris de la línia Portbou-Girona-Barcelona. Però com que aquesta trobada encara no s'ha concretat, la majoria va optar pel primer dia de la setmana vinent com el moment idoni per protestar per l'augment del preu dels bitllets senzills en els nous trens.

El grup d'usuaris de Renfe es va crear a principis d'any per plantar cara a la companyia ferroviària estatal i ja ha aconseguit ser escoltat pels seus directius molt més que qualsevol altre col·lectiu ciutadà. Però els endarreriments continus i, sobretot, la pujada sense avisar d'aproximadament un 19 per cent d'algunes tarifes, els ha decidit a mobilitzar-se. Només hi ha un precedent: el passat mes de març van interrompre la circulació també a Sant Celoni. Ara volen repetir l'acció amb el tren que surt de Girona a les 6.26 hores.

La reunió del comitè de clients de mitja distància, prevista per al febrer, no sembla tenir possibilitats d'avançar-se en una sessió extraordinària, malgrat que diversos membres ho han sol·licitat perquè l'empresa expliqui el motiu de l'increment dels preus. A més dels usuaris de la línia Portbou-Girona-Barcelona, en aquest grup hi ha les entitats de foment del transport públic, universitats, administracions i altres.

La plataforma és conscient que ha aconseguit algunes coses, però aquesta modificació tarifària ha fet saltar les alarmes. I això que únicament han augmentat el cost del bitllet senzill, sempre que es viatgi en un nou S-449. El col·lectiu està format per persones que es desplacen principalment amb abonaments mensuals, que no han patit cap mena d'augment. La gran por és que, amb el canvi d'any, Renfe també apugi aquestes tarifes pel material mòbil nou i que, a més, hi afegeixi el percentatge habitual de l'IPC. Això suposaria que en menys d'un any el cost del transport s'hauria incrementat al voltant d'un 35 per cent, segons apunta la plataforma.

Edicions locals