Els veïns del Vallès Oriental usen el vehicle propi perquè no tenen alternativa

El transport públic s'utilitza només en el 17,1 per cent dels desplaçaments

Societat

Granollers

Els veïns del Vallès Oriental i de la resta de la segona corona metropolitana -formada per 234 municipis i 2.620.589 persones- utilitzen el seu vehicle per desplaçar-se perquè no tenen alternativa. De fet, el transport públic s'utilitza només en el 17,1 per cent dels desplaçaments que es fan a les onze comarques que formen la segona corona metropolitana. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat l'enquesta de mobilitat interurbana de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU), que es va presentar aquest dilluns 23 de novembre a Granollers. L'estudi també destaca que el principal destí d'aquests desplaçaments no és Barcelona, sinó la mateixa segona corona metropolitana.

L'enquesta, presentada per l'alcalde de Granollers i president de l'AMTU, Josep Mayoral, i el director de l'AMTU, Antoni Prunés, subratlla que el vehicle privat és el mitjà de transport més utilitzat en els desplaçaments interurbans dels residents de la segona corona metropolitana, sobretot per anar a treballar. En aquest sentit, si es comptabilitzen les persones que reconeixen que només utilitzen aquest mitjà del transport o que el combinen amb el privat s'arriba fins els 2.071.047 viatges, un 82,1 per cent del total. Aquests viatges són de vehicles ocupats, majoritàriament, per una sola persona.

L'estudi també inclou els motius per utilitzar el vehicle privat. El 67,4 per cent dels enquestats exposen motius relacionats amb la manca de transport públic a la seva zona o deficiències en el servei, entre d'altres. Un 48,6 per cent  i un 25,6 per cent reconeixen que "segur que sí" i "probablement sí" utilitzarien el transport públic si hi hagués una bona oferta. L'estudi destaca que la Línia Orbital Ferroviària (LOF) és del tot necessària.

Barcelona ja no és el primer destí
Les conclusions també ressalten que s'ha capgirat el destí dels viatges en aquesta zona. Abans, quan comarques com el Vallès Oriental estaven plenes de segones residències, Barcelona i rodalia era el principal destí, ara ho és la segona corona metropolitana -un 17,2 per cent contra un 79,5 cent respectivament. Segons l'AMTU, això explica la diferent utilització del transport públic: els ciutadans que l'utilitzen quan tenen com a destinació la segona corona representen el 9,8 per cent, mentre que quan la destinació és la primera corona la xifra puja al 37,7 per cent. L'agrupació destaca que això és "per la manca de dotació de transport públic en els municipis de la segona corona respecte els de la primera". De fet, Mayoral va denunciar que des de l'administració no s'ha acompanyat l'increment de població i de mobilitat que ha viscut la zona de l'AMTU els darrers anys amb una millora de les infraestructures. "S'han centrat en l'àmbit barceloní", va criticar l'alcalde de Granollers.

L'enquesta també explica que quan més petit és el municipi més alt és el percentatge de persones que han fet un desplaçament interurbà l'anterior dia feiner a l'enquesta. En aquest sentit, destaca Santa Maria de Martorelles: amb uns 800 habitants, compta amb un percentatge de viatgers interurbans del 89,97 per cent. El segueixen pobles com Vallromanes, 83,36 per cent, i l'Ametlla, amb el 71,29 per cent.

Edicions locals