El Vallès Oriental exigeix la fi de la violència contra les dones

Molts municipis s'adhereixen al Dia internacional de la no violència masclista

Societat

Canovelles, Cardedeu, Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni

Deu dones han mort aquest 2009 a Catalunya a mans de la seva parella. Unes 12.000 dones han trucat per demanar informació al telèfon d'atenció a les víctimes durant els deu primers mesos d'aquest any; el 90 per cent d'aquestes peticions correspon a casos de violència en l'àmbit de la parella i el 86,5 per cent de les consultes plantegen situacions de violència psicològica. Un 3,3 per cent d'aquestes trucades, concretament 329, s'han fet des del Vallès Oriental, que és la sisena comarca on més trucades d'aquest tipus es registren. Per això aquest dimecres 25 de novembre molts municipis del Vallès Oriental diuen prou!, i s'adhereixen al Dia internacional de la no violència contra les dones.

Mollet del Vallès
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Mollet va aprovar el 9 de novembre adherir-se al manifest del dia 25 de novembre, Dia internacional de la no Violència contra les dones. En aquest manifest hi són adherides la Generalitat de Catalunya, les diputacions, la Federació de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis. A més a més, el consistori commemora aquesta diada amb un programa d'activitats: aquest dimecres a les 12 del migdia a la plaça Major es llegirà el manifest, que subratlla que actualment "podem afirmar que la violència contra les dones i llurs fills i filles s'ha convertit en una de les més clares manifestacions de vulneració dels drets humans referents a la integritat física i moral, la dignitat, la salut i la seguretat de les dones". El text conclou amb el compromís de totes les institucions públiques "a seguir treballant per un país on l'eradicació de la violència masclista sigui, algun dia, una fita acomplida". A més a més, a l'entorn d’aquesta commemoració l'Ajuntament de Mollet i les associacions de dones de la ciutat organitzen un programa d'activitats sota el lema Mollet diu prou!

Granollers
Cada any Granollers se suma als actes de commemoració del Dia internacional contra la violència vers les dones. En aquesta ocasió l'objectiu de la campanya és sensibilitzar a la població que la violència de gènere no només afecta a les dones que es veuen immerses en aquestes situacions, sinó a tothom, perquè l'agressió contra una dona és un atac contra tota la societat. Aquest 2009 es commemoren 30 anys de signatura del tractat internacional Convenció sobre la Eliminació de totes les formes de discriminació vers les Dones (CEDAW), de Nacions Unides. Un tractat que, nascut del conjunt de reivindicacions i accions dels moviments feministes,venia a reconèixer els drets de les dones com a drets humans fonamentals. L'acte central a la capital del Vallès Oriental se celebra a la Porxada, aquest dimecres a dos quarts de set, amb una animació teatral a càrrec de Marta Otín, la lectura del manifest i encesa d'espelmes.

Sant Celoni
L'ajuntament de Sant Celoni i les entitats Associació Eixam, Associació de Dones Progressistes del Baix Montseny, Associació Neurològica Amics del Baix Motnseny i l'Associació Espiritual de Dansa del Ventre fan una proposta d'actes amb l'objectiu de promoure la igualtat de gènere i sensibilitzar a tota la població sobre la necessitat de posar fre a la violència vers les dones. Aquest dimecres, a les sis de la tarda a Can Ramis, música i relats i lectura del manifest a càrrec de Maria Marsol.

Canovelles
Aquest dimecres, a les sis de la tarda, contes sensibilitzadors contra la violència vers les dones, a càrrec de Mercè Rubi a la Biblioteca Frederica Montseny. A les set de la tarda, l'acte institucional, amb la lectura del manifest a càrrec de la regidora de Dona i Polítiques d'Igualtat, a la plaça de la Joventut. L'Ajuntament s'ha sumat a aquest dia amb l'organització de diversos actes i l'edició d'una guia en contra de la violència vers les dones. Canovelles disposa del Servei del PADI: punt d'assessorament per a dones sobre Igualtat d'oportunitats, amb un servei gratuït d'atenció psicològica i atenció jurídic a càrrec de dones juristes.

Cardedeu

L'Ajuntament de Cardedeu ha organitzat per aquest dimecres a les set del vespre, a la plaça de l'Ajuntament, la lectura del manifest contra la violència masclista.  Després, al Centre Cultural, es projectarà la pel·lícula Te doy mis ojos, d'Icíar Bollaín, on un marit maltracta la seva muller.

També s'han adherit al Dia internacional de la no violència contra les dones organitzant tot tipus d'actes municipis com les Franqueses del Vallès, la Garriga, Lliçà d'Amunt i Montmeló, entre altres.

Edicions locals