La Llagosta reclama a Medi Ambient que es pronunciï sobre el cas Valentine

El govern (PSC) reitera que no ha comès irregularitats i carrega contra Montcada

Política

La Llagosta

L'equip de govern de la Llagosta (PSC) demana al departament de Medi Ambient que ratifiqui o no l'informe que va elaborar i que va fer possible la requalificació de la zona verda de Can Milans, a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), en zona industrial. L'intercanvi de qualificació d'usos entre aquest i un altre solar de Montcada -ciutat també governada pel PSC- va permetre el trasllat de la fàbrica de vernissos Valentine del centre als afores, a Can Milans, zona limítrof amb la Llagosta. En una moció aprovada en el ple d'aquest dimecres 25 de novembre, els socialistes de la Llagosta també demanen als partits polítics que han presentat denúncia per aquest cas que facin pública la sentència i la notifiquin al consistori.

L'Ajuntament de la Llagosta va celebrar dimecres un dels plens més llargs dels últims anys. Els regidors van debatre els punts de l'ordre del dia durant gairebé sis hores i mitja. A les dotze, d'acord amb la normativa, l'alcalde del municipi i president del Consell Comarcal, Antonio Rísquez (PSC), va donar per acabat el ple. I és que el consistori va tractar la requalificació de Can Milans del 2005, que continua aixecant passions.

Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declaren "nul i sense efecte algun"  l'acord pel qual l'abril del 2005 la Generalitat va donar llum verda a la requalificació dels terrenys de Montcada on ara hi ha Valentine. Tot i la nul·litat, l'empresa va estrenar instal·lacions, el gener del 2009, en aquest emplaçament. La polèmica del trasllat de Valentine del centre de Montcada a un espai limítrof amb la Llagosta i qualificat com a zona verda s'ha tornat a revifar aquests dies en descobrir-se que aquesta operació -que en el seu dia va provocar les protestes de milers de ciutadans de la Llagosta- va ser promoguda per Antonio Jiménez, que apareix en la interlocutòria del jutge Baltasar Garzón com amic de Luigi, cervell de la trama de corrupció urbanística destapada a Catalunya -el cas Pretòria.

Amb aquest panorama de fons, el ple de la Llagosta va aprovar, amb el vot a favor del PSC i CiU, l'abstenció d'ICV i el vot en contra de PP i Ciutadans Progressistes, una moció presentada pel grup municipal socialista relacionada amb la modificació del Pla General Metropolità que va requalificar la zona verda de can Milans en zona industrial. En la moció aprovada, els socialistes detallen totes les accions que ha fet l'Ajuntament entorn al procés de requalificació de Can Milans i acusen els grups municipals d'ICV, PP i Ciutadans Progressistes d'assegurar, sense tenir-ne proves, que s'han comés irregularitats en aquest procés urbanístic i no denunciar-les. La moció també denuncia la forta pressió a la que està sotmesa el municipi i reivindica el seu benestar i expectativa de millora qualitativa davant "l'agressió mediambiental insostenible i inacceptable" promoguda per l'Ajuntament de Montcada.

El ple va desestimar la moció presentada pels grups municipals d'ICV, Ciutadans Progressistes per la Llagosta i PP que demanava que l'Ajuntament de la Llagosta posi a disposició de la fiscalia i de l'Audiència Nacional l'expedient municipal sobre la requalificació de can Milans. Els signants de la moció entenen que aquesta operació urbanística pot estar vinculada amb el cas Pretòria, investigat pel jutge Baltasar Garzón.

Edicions locals