Can Fabes de Santi Santamaria manté les tres estrelles Michelin

Adrià, Ruscalleda i, per primer cop, els germans Roca obtenen la màxima distinció

Societat

Sant Celoni

Can Fabes, el restaurant celoní de Santi Santamaria, anteriorment conegut com El Racó de Can Fabes, manté les tres estrelles a la prestigiosa i sempre polèmica Guia Michelin. De fet, el cuiner de Sant Celoni suma cinc estrelles, ja que el restaurant que té a Madrid, el Santceloni, està a la llista dels establiments de l'Estat reconeguts amb dues estrelles pels inspectors culinaris de Michelin. Can Fabes, que porta gairebé 30 anys treballant amb els millors productes del Montseny i del Mediterrani, i que està situat al carrer Sant Joan de Sant Celoni, va rebre la primera estrella Michelin l'any 1988, la segona el 1990 i la tercera el 1994. És l'únic restaurant de la comarca amb estrelles.

Els restaurants catalans sumen 60 estrelles a la nova Guia Michelin 2010 i n'obtenen 11 més respecte l'edició anterior. Les noves distincions es van donar a conèixer aquest dimecres 25 de novembre a la nit en un acte a Madrid, on es va anunciar la tercera estrella per al restaurant gironí dels germans Roca, El Celler de Can Roca, que d'aquesta manera se suma a la llista dels establiments amb la màxima distinció. A part de Can Fabes, continuen amb tres estrelles El Bulli, de Ferran Adrià; el Sant Pau, de Carme Ruscalleda; i, ja al País Basc, l'Arzak, l'Akelarre, de Pedro Subijana, i el Martín Berasategui.

La guia Michelin també ha destacat enguany, amb l'ascens a la categoria de dues estrelles, el Lasarte, el restaurant de Berasategui a l'Hotel Condes de Barcelona; i Les Cols, d'Olot, que també n'afegeix una a la que ja tenia. Respecte l'edició anterior de la guia, es manté amb dues estrelles el restaurant Àbac, a Ciutat Vella (Barcelona), mentre que el restaurant Evo, de l'Hotel Hesperia Tower de l'Hospitalet de Llobregat, opta a una segona en un futur.

A més, s'incorporen amb una estrella a la Guia Michelin el restaurant Enoteca, de l'Hotel Arts de Barcelona; el Bo.Tic de Corçà (Baix Empordà); la Fonda Xesc, de Gombrèn (Ripollès) i el Torreo de l'Ïndia de Xerta (Baix Ebre). Cap dels restaurants que aquest 2009 han tingut una estrella Michelin l'han perdut per a l'edició de la guia del 2010.

Pel que fa els restaurants catalans premiats per Michelin però que desenvolupen la seva activitat a Madrid, el Ramon Freixa Madrid, de Ramon Freixa, s'estrena amb una estrella, mentre que mantenen les dues Sergi Arola, amb Sergi Arola Gastro i, com no, el Santceloni, de Santamaria.

Edicions locals