La Cambra de Comerç torna a exigir consens pel Quart Cinturó
Via Vallès reclama que la línia dels FGC del Vallès Occidental arribi a Granollers
Granollers, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall
Un mes després que el tripartit aprovés el Pacte Nacional d'Infraestructures, que evita entrar en detalls pel que fa al Quart Cinturó -ni en concreta el traçat ni el nombre de carrils-, la Cambra de Comerç de Barcelona torna a fer pressió perquè es compleixi el compromís assolit pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joquim Nadal, i es desbloquegi l'obra. La Cambra reclama la publicació immediata de l'estudi informatiu del tram entre Terrassa i Granollers i la seva continuïtat fins a Sils, on enllaçaria amb l'actual N-II. El missatge que va donar aquest dimecres el president de la Cambra, Miquel Valls, és clar: cal un consens urgent sobre el traçat de la via, que ha de ser una autovia de llarg recorregut.
Aposta decidida pel tren de proximitat
Per la seva banda, l'associació Via Vallès, que va néixer el passat mes de maig amb l'objectiu de proposar mesures per tal d'estructurar la mobilitat tant al Vallès Occidental com al Vallès Oriental, ha presentat, entre les vuit al·legacions al pla territorial metropolità (PTMB), una en què alerta tant de la demanda de mobilitat entre Sabadell, Polinyà i Palau-solità com entre els municipis de la vall del Tenes i Granollers. Pel president de l'entitat, Joan Saborido, els fluxos actuals de desplaçaments i l'evolució prevista el 2026 farien recomanable la construcció d'una infraestructura ferroviària amb més capacitat que no pas el tramvia o el carril bus segregat que planteja el PTMB.
Via Vallès reivindica una línia nova dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que, des de Sabadell, enllacés Polinyà, Palau-solità i els dos Lliçà amb Granollers. El PTMB només preveu la construcció de l'orbital ferroviària. Via Vallès argumenta amb xifres que la demanda de mobilitat entre Sabadell i la riera de Caldes o entre la vall del Tenes i Granollers és superior a la que té la connexió Granollers-Mataró o Vilanova-Vilafranca, on sí que es construirà ferrocarril.
La línia orbital preveu enllaçar Terrassa, Sabadell i Granollers pels municipis del sud. Per Via Vallès aquest esquema deixa coixa l'articulació d'altres poblacions que potser no tenen tants habitants però sí un elevat nombre de polígons industrials on només es pot arribar en vehicle privat. Via Vallès ha encoratjat els alcaldes de Sabadell, Granollers i fins i tot Terrassa a fer pinya per reivindicar la segona línia. Com que l'Estat pagarà l'orbital, proposen que la Generalitat construeixi l'altre branca dels FGC.