Granollers crea un arxiu de fonts orals sobre la Guerra Civil i la postguerra

Estarà a l'arxiu municipal a l'abast dels investigadors que facin treballs de recerca

Societat

Granollers

Granollers ha començat a crear un arxiu oral amb testimonis sobre la Guerra Civil, el bombardeig que va patir la ciutat el 1938 i la postguerra. Can Jonch-Centre de Cultura per la Pau i l'Arxiu Municipal, amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat , han engegat un projecte de recollida de fonts orals que es posarà a l'abast dels investigadors que facin treballs de recerca. Aquestes fonts es recullen mitjançant entrevistes i, entre els testimonis, s'hi poden trobar persones que, d'una manera o altra, van patir l'atac aeri del 1938. Les primeres entrevistes s'han gravat en vídeo digital, gràcies a la col·laboració dels alumnes de l'Escola Taller d'Imatge i So.

Totes les imatges ja estan editades i transcrites, i s'han incorporat a la secció de fonts orals de l'Arxiu Municipal de Granollers, que ja compta amb un apartat dedicat als testimonis de l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert de Granollers. L'Ajuntament de Granollers ja ha avançat que hi haurà una segona ronda d'entrevistes. A més del bombardeig i el conflicte, el projecte també mostrarà a vida quotidiana d'aquella època.

Aquesta activitat s'emmarca en el context de difusió de la història de la ciutat com a element educatiu i de reflexió sobre els valors de la convivència i la pau, i la necessitat del diàleg per la resolució pacífica dels conflictes. Entre els objectius hi ha conèixer com van afectar els fets a aquells que els van viure en primera persona, i com es construeix la memòria individual i col·lectiva durant els anys del franquisme. A més, es vol donar veu a persones de diferent condició, gènere, procedència, ideologia i adscripció política per tal de comprendre totes les vivències. La direcció del treball va a càrrec de l'Arxiu Municipal de Granollers, i també compta amb l'assessorament de l'historiador Joan Garriga, membre del Consell Assessor de Can Jonch-Centre de Cultura per la Pau.

Segons subratlla l'Ajuntament, el bombardeig del 31 de maig de 1938 ha provocat que Granollers hagi adquirit un fort compromís amb la recuperació de la memòria històrica. En aquest sentit, el consistori ha treballat per conservar els espais que ara actuen com a testimonis directes dels anys de guerra civil. El recorregut amb els símbols de pau on van caure les bombes o l'obertura del refugi de Can Sínia en són un clar exemple, que ajuda a assimilar en imatges el que ja s'ha pogut investigar a través de documents que es conserven. I és que aquests elements són peces essencials per dibuixar els traçats de la història més propera, la de Granollers. Però tant els documents com els espais necessiten veus que ajudin a entendre com ho va viure la població.

Edicions locals