Comitè i direcció trenquen les negociacions a Derbi i la plantilla convoca vaga

LGL de Parets del Vallès anuncia el tancament i l'acomiadament de 73 treballadors

Economia

Martorelles, Parets del Vallès

El comitè d'empresa de la planta que té Derbi a Martorelles va donar aquest dijous 26 de novembre per trencades les negociacions amb la direcció de la fabricant de motocicletes després que la companyia no va presentar cap pla industrial. "No ofereix cap garantia de continuïtat més enllà del 2010", segons va denunciar la UGT. La plantilla de Martorelles, formada per 320 persones, es va concentrar aquest divendres davant les portes de la planta i dilluns farà cinc hores de vaga -de nou del matí a dues del migdia- per parar la producció del centre de treball per reclamar un pla industrial que garanteixi el futur de la fàbrica.

El passat divendres 20 de novembre, i amb la mediació del departament de Treball de la Generalitat, la direcció de Derbi va assumir un seguit de compromisos davant del comitè d'empresa: elaborar un pla industrial per als pròxims cinc anys i evitar mesures traumàtiques per afrontar la crisi del sector de la motocicleta; a més, la direcció descartava aplicar el segon expedient de regulació d'ocupació (ERO) que preveia la suspensió temporal dels contractes de tota la plantilla de la planta de Martorelles. A canvi, els treballadors s'avenien a negociar mesures de flexibilitat, com ara una borsa de treball per adaptar la plantilla a la demanda i un paquet de prejubilacions que afectaven una trentena de treballadors.

Però després de tres reunions més tot ha quedat en paper mullat. "Divendres hi havia uns compromisos sobre la taula, però aquesta setmana hem arribat a la conclusió que la direcció no vol mantenir-los", explica un dels portaveus del comitè d'empresa. "En comptes de parlar d'un pla industrial a cinc anys, se'ns plantegen les qüestions només de 2010, i en aquesta situació la negociació queda trencada", afegeix.

La propietària de Derbi, la italiana Piaggio, té decidit dividir la fabricant de motocicletes catalana en tres societats diferents: les activitats d'oficines, disseny, tecnologia i màrqueting les assumirà directament Piaggio; la divisió comercial es concentrarà a Madrid; i Martorelles serà només un centre de producció. Això implica que la planta del Vallès Oriental podrà produir motos de qualsevol de les marques de Piaggio, com Vespa, Aprilia, Scarabeo o Gilera, de la mateixa manera que les motos de Derbi es podran fabricar en qualsevol de les plantes de la multinacional.

En greu perill 73 lloc de treball a Parets

Per la seva banda, la direcció europea de la multinacional nord-americana Lennox International va informar aquest dijous 26 de novembre al comitè d'empresa de la seva voluntat de tancar la filial de Parets del Vallès, LGL, integrada a la divisió de refrigeració Heatcraf, segons va anunciar el sindicat UGT, que va explicar que amb el tancament s'acomiadaran 73 treballadors. La planta està especialitzada en la fabricació de condensadors i evaporadors per a la refrigeració i, segons el sindicat, no té pèrdues. De fet, segons UGT, l'empresa ha obtingut beneficis durant els últims cinc anys. "LGL vol aprofitar l'actual context de crisi; en realitat es tracta d'una deslocalització per endur-se la fàbrica a França, Brasil i Xina", denuncia el sindicat. Segons el registre mercantil, LGL va facturar 14,78 milions d'euros el 2007, exercici en el qual va guanyar 394.177 euros.

Edicions locals