Un centenar d'usuaris de Renfe aturen un tren a Sant Celoni per demanar millores

La protesta pels constants retards i per les elevades tarifes ha durat trenta minuts

Societat

Sant Celoni

La plataforma d'usuaris gironins de Renfe de la línia Portbou-Girona-Barcelona, la que travessa el Vallès Oriental, ha aturar aquest dilluns a les set del matí, tal i com va avançar AraVallès, un tren de mitjana distància a l'estació de Sant Celoni; el comboi havia sortit a dos quarts de set del matí de Figueres. La protesta ha durat uns trenta minuts i s'ha fet de forma pacífica i sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra. Un centenar d'usuaris de Renfe han fet una cadena humana i s'han dedicat a entrar i sortir dels vagons del tren aturat per demanar a la companyia que millori el servei. Concretament, han protestat pels constants retards i per l'increment continu del preu dels bitllets.

La protesta ha consistit en una sardana reivindicativa, com la que ja es va fer la primera vegada, ara fa vuit mesos. L'aturada del tren, però, no ha tingut repercussió a la circulació perquè la companyia ha desviat el Catalunya Exprés on anaven els manifestants a una via secundària -la 1, en lloc de la 4, que es por on circula habitualment. Per tant, els usuaris del Vallès Oriental només han patit els retards habituals.

Milloreu el servei i abaixeu les tarifes
, aquest és el lema que ha encapçalat l'aturada del comboi. La sardana reivindicativa ha durat uns vint minuts, i al final s'ha llegit un manifest que recollia les principals reivindicacions dels usuaris. El text, llegit per la portaveu de la plataforma, Marian Riembau, protesta pels continus retards que pateix la línia Portbou-Barcelona, i qualifica el temps que s'utilitza per fer el trajecte de "propi de mitjans del segle passat".

A més, entre els eixos centrals de la protesta d'aquest dilluns hi havia també l'increment dels preus del bitllet, sobretot després de l'entrada en funcionament dels nous trens de mitja distància, els models de la sèrie S-449 que circulen a 160 km/h des de finals del mes d'octubre. "Renfe ens havia promès una sèrie de millores, però la realitat és que ens trobem que, al mes de gener, el bitllet se'ns haurà incrementat prop d'un 35 per cent en un any", ha criticat Riembau.

La plataforma d'usuaris que aquest matí ha aturat el tren reclama a Renfe que es torni a asseure a negociar. "A dia d'avui les negociacions estan totalment aturades i no preveiem que hi hagi moviments a curt termini perquè la companyia s'ha tancat en banda", lamenten. A més de la reducció dels preus dels bitllets, i que es torni a les tarifes del desembre del 2008, els passatgers reclamen que s'apliqui una devolució exprés dels bitllets per retards d'un quart d'hora o superiors, que s'acompleixin els horaris, que augmenti la freqüència de pas dels trens i que tots els combois arribin i surtin des de Figueres.

Edicions locals