Un Blogaire de Vallromanes cataloga 300.000 parèmies

El lingüísta Víctor Pàmies recull a internet frases fetes, dites i proverbis en català

Societat

Vallromanes

Un lingüista de Vallromanes ha recollit en una base de dades que es pot consultar per internet 300.000 registres sobre refranys, frases fetes, dites i proverbis en català. "Tres-cents mil registres són una mínima part de tot el cabal lèxic català -i d'altres llengües, és clar. No es pot quantificar el nombre de parèmies existents en una llengua, perquè la capacitat de creació i recreació de noves expressions és infinita", subratlla el blogaire Víctor Pàmies, responsable de la fita. Aquest veí de Vallromanes, que porta 14 anys dedicant-se al món de les parèmies, rep aquests dies el reconeixement de la xarxa: desenes de blogaires li han dedicat un post, com ens ha fet saber el mateix Pàmies.

En l'escrit en què anuncia la fita, Pàmies, nascut a Barcelona el 1963, sentencia que la fita de les 300.000 parèmies "és una estació més d'aquest llarg camí que m'he traçat de recuperació del giny popular a través dels seus savis dicteris. M'assec un moment en aquesta fita del camí, per agafar aire i reprendre la marxa cap als 500.000, cap al milió. Sempre cap endavant”.

Pàmies va arribar a les 300.000 parèmies el dissabte 14 de novembre. Tot són peces lèxiques catalogades i documentades. I què hi ha en aquest corpus paremiològic? Es descobreix llegint les referències bibliogràfiques usades: fonts orals, fonts periodístiques, fonts digitals, obres literàries, diccionaris, monografies locals, llibres d'infants, apunts de cursos, recopilacions particulars que altres blogaires li han anat cedint, refranyers... Qualsevol paraula escrita o dita és susceptible de ser caçada i recordada per Pàmies. I al darrere de tot plegat hi ha una estratègia de prioritzar aquells materials més valuosos o difícils de trobar o consultar.

ENVIA'NS UNA NOTÍCIA

Edicions locals