El 13 de desembre 55.440 veïns del Vallès Oriental podran votar en les consultes

Les Franqueses aprova una moció de suport al referèndum independentista

Política

Cardedeu, les Franqueses, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor

El Vallès Oriental té gairebé 400.000 habitants. D'aquests, 55.440 podran pronunciar-se sobre la independència de Catalunya el proper 13 de desembre gràcies a les consultes populars que organitzaran, finalment, set municipis de la comarca. Santa Maria de Palautordera, que en les dades que ofereix la Coordinadora per la consulta sobre la independència continua apareixent com un dels municipis que celebra el referèndum el 13-D, ha decidit frenar i no col·locarà les urnes fins el 2010. És a dir, que aquest mes hi haurà consulta a Cardedeu, les Franqueses, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Santa Eulàlia de Ronçana.

El 13 de desembre podran votar totes les persones de més de 16 anys d'edat que estiguin empadronades en algun d'aquests set municipis del Vallès Oriental. A les Franqueses del Vallès és on més gent podrà emetre el seu vot: 14.018 persones. La plataforma organitzadora, les Franqueses decideix, estudia celebrar la consulta a Bellavista -un dels quatre pobles que formen el municipi- més tard, perquè continua sense trobar cap local al poble per col·locar les urnes. I és que no compten amb el suport de l'Ajuntament, tot i que aquest es va afegir dijous passat a la llista de consistoris que han aprovat una moció -en aquest cas, presentada pel regidor dels Verds Ferran Gontán- de suport als referèndums independentistes.

Les Franqueses recolza la consulta
Amb els vots a favor dels regidors de CiU, el d'ERC-Verds i les dues regidores dissidents del PSC, Vanessa Garcia i Dolors Isarts, el ple va aprovar la moció que recolza la consulta que es celebrarà al municipi el 13-D. El PSC i el regidor del PP, ara no adscrit, Josep Badia, hi van votar en contra, mentre que Ferran Jiménez i Teresa Buigues, ambdós regidors no adscrits, es van abstenir.

Rere les Franqueses, on podrà votar més gent el 13-D és a Sant Celoni: 13.765 persones podran introduir una papereta a l'urna corresponent. A Cardedeu 13.021; a Santa Eulàlia de Ronçana 5.429; a Sant Antoni de Vilamajor 4.294; a Sant Pere de Vilamajor 3.098; i a Sant Esteve de Palautordera 1.815.

Cardedeu presenta la comissió avaladora
Per la seva banda, Cardedeu decideix va presentar aquest dissabte la comissió avaladora per a la consulta ciutadana del 13-D, la que ha de vetllar per la transparència i l'objectivitat de tot el procés. En formen part personalitats destacades del municipi i el seu entorn, entre els quals hi ha tres exalcaldes de la vila -Quim Om, Joan Masferrer i Ramon Comas-; presidents d'entitats veïnals, esportives, de comerciants i polítiques; professors d'universitat; juristes; historiadors i d'altres ciutadans implicats activament amb Cardedeu. La plataforma té el dubte de si l'actual alcaldessa, Calamanda Vila (CiU), legalment pot formar-ne part. En qualsevol cas, Vila, que va estar present en l'acte, ha confirmat el seu suport a la consulta.

Edicions locals