Setze urbanitzacions més de la comarca ja tenen plans per prevenir incendis

Els elabora la Diputació i els municipis, per llei, estan obligats a implantar-los

Societat

Caldes de Montbui, la Garriga, Gualba, Lliçà d'Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Fost de Campsentelles

Setze urbanitzacions de sis municipis del Vallès Oriental van rebre el passat dijous 26 de novembre el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals que elabora la Diputació de Barcelona. Les urbanitzacions que van rebre el Pla de mans del diputat d'Espais Naturals, l'alcalde de Granollers Josep Mayoral (PSC), en un acte celebrat a Vacarisses (Vallès Occidental), són Can Maspons a Caldes de Montbui; Can Figueres a Gualba; els Tremolencs a la Garriga; Cal Artigues, Can Costa, Can Farell, Can Rovira, les Pinedes del Vallès i Palau d'Alba a Lliçà d'Amunt; la Conreria, Mas Corts i Mas Llombart a Sant Fost de Campsentelles; i Font d'Abril, Font de Sant Joan, Lledoners i Mas Vendrell a Santa Eulàlia de Ronçana.

El diputat d'Espais Naturals i flamant vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Mayoral, va lliurar 64 plans de prevenció d'incendis forestals corresponents a 64 urbanitzacions que pertanyen a 22 municipis de les comarques de l'Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. L'acte va comptar amb l'assistència d'alcaldes dels municipis amb les urbanitzacions que des del passat dijous ja disposen de pla.

A més dels 64 plans de prevenció d'incendis forestals a les urbanitzacions també es van lliurar 29 plans d'evacuació en cas d'incendi forestal corresponents a algunes d'aquestes urbanitzacions. Cal destacar que, en el període 2001-2009, la Diputació de Barcelona ha redactat un total de 391 plans d'evacuació d'urbanitzacions repartits en 114 municipis de la província. Això vol dir que ja s'ha planificat el 51 per cent del total de les urbanitzacions de la província de Barcelona. Durant l'acte de lliurament dels plans, Mayoral, va destacar que "la previsió de la Diputació és que els plans de les 700 urbanitzacions de la província estiguin redactats l'any 2015".

La redacció d'aquests plans són realitzats conjuntament per la Diputació i cadascun dels ajuntaments on pertanyen les urbanitzacions, amb l'objectiu principal de disposar d'un instrument de gestió que ajudi a les autoritats municipals a fer front a les seves obligacions legals en matèria de prevenció i d'emergència d'incendi forestal. El Pla és un instrument tècnic que defineix les mesures de prevenció d'incendis que s'han d'adoptar en cada zona. I és que els ajuntaments són subjectes obligats subsidiaris per a implantar les mesures de prevenció establertes en la llei 5/2003. La majoria dels ajuntaments amb presència d'urbanitzacions en el seu terme municipal denuncien les dificultats que tenen per a fer front a les obligacions que li són requerides per llei. Les raons són: la manca de mitjans tècnics especialitzats, falta de finançament, gran càrrega de gestió i la realitat urbanística existent. Només a la província de Barcelona existeixen més de 700 urbanitzacions afectades per la llei 5/2003, de les quals, més del 50 per cent tenen deficiències amb els seus serveis bàsics: aigua domèstica, clavegueram, vials...

Edicions locals