Les Franqueses es torna a pronunciar contra la planta de biomassa de la Garriga

Aprova per unanimitat una moció que preveu accions legals per frenar el projecte

Societat

les Franqueses, la Garriga

L'Ajuntament de les Franqueses del Vallès s'oposa a la construcció d'una planta de biomassa a la veïna la Garriga, en uns terrenys situats a la riba del Congost i propers a la frontera entre ambdós municipis. Per això tots els grups del consistori van aprovar en l'últim ple, celebrat a finals de la setmana passada, una moció que reclama a l'Ajuntament de la Garriga que no doni llicencia a la planta de cogeneració d'energia elèctrica a partir de la crema de biomassa. Una planta que pretén construir l'empresa Rebrot i Paisatge, del grup Tamayo. Ara fa un any el ple de les Franqueses ja va aprovar una moció en contra de la planta amb l'única abstenció de CiU.

La moció la va presentar el regidor d'ERC-Verds, Ferran Gontán, i es va aprovar amb algunes modificacions introduïdes per CiU. El text finalment aprovat mostra el rebuig "a la ubicació de la planta incineradora de biomassa en el Polígon Industrial de Can Terrers, per la seva proximitat a les zones urbanes de les Franqueses", i demana a l'Ajuntament de la Garriga que no es concedeixi la llicència ambiental a la planta "en la ubicació actual o qualsevol altra que pugui afectar els veïns de les Franqueses". A més, la moció compromet a l'Ajuntament a estudiar possibles accions "administratives o legals, si fos necessari, per defensar els interessos dels veïns de les Franqueses enfront d'aquesta amenaça".

"Encara que les emissions de la planta no superin els màxims permesos per la llei, és raonable aplicar el principi de prevenció i ubicar-la a una distància mínima de nuclis habitats de quatre quilòmetres", subratlla la moció presentada per ERC-Verds. El text també subratlla que la instal·lació degrada "l'entorn natural, el patrimoni individual i comú dels veïns dels municipis afectats i hipoteca el territori". "Ens convertim en una ciutat més del cinturó de Barcelona i perdem el valor afegit i la qualitat de vida de què gaudíem", conclou la moció, que va aconseguir quelcom tant estrany com que tots els grups municipals de les Franqueses es posessin d'acord.

El regidor d'ERC-Verds que va presentar la moció, Gontán, forma part de la Plataforma Antiincineradora del Congost, que a finals d'octubre va denunciar irregularitats en els expedients que els serveis jurídics de la Garriga han tramitat a favor de l'empresa Tamayo, promotora de la planta que es preveu instal·lar al municipi. Per la seva banda, l'Ajuntament de la Garriga reitera que disposa dels informes favorables del departament de Medi Ambient sobre la localització de les instal·lacions i que la futura planta de biomassa complirà totes la legislació en matèria de salut i mediambiental.

Pel que fa a la moció aprovada per l'Ajuntament de les Franqueses, l'alcaldessa de la Garriga, Neus Bulbena (PSC), lamenta que el consistori veí -governat per companys socialistes- no s'hagi posat en contacte amb ella per informar-se sobre la planta abans de posicionar-s'hi en contra.

Edicions locals