CiU denuncia que la Generalitat no inverteix al Vallès Oriental

Calcula que la comarca ha deixat d'ingressar els últims 6 anys 378 milions d'euros

Política

Granollers

Els tres diputats de CiU al Parlament de Catalunya pel Vallès Oriental -Felip Puig, Jordi Turull i Jordi Cuminal- van denunciar aquest dimarts 1 de desembre que el govern català no inverteix a la comarca. Segons els dirigents de la federació nacionalista, "l'escandalós menyspreu i maltracte" del tripartit envers el Vallès Oriental en forma d'inversions està provocant que la comarca "perdi pes". CiU ha xifrat en 377,8 milions d'euros la desinversió perpetrada pel govern durant els últims sis anys. Els tres diputats van anunciar que presentaran una cinquantena d'esmenes específiques per aquest territori als comptes de l'administració del 2010.

En una roda de premsa celebrada dimarts a la seu de la federació nacionalista a Granollers, Puig va qualificar de "càstig" pel Vallès Oriental les xifres d'inversió del govern català de cara a l'any que ve. El Vallès Oriental rebrà 91,7 milions d'euros de la Generalitat el 2010, és a dir, menys que l'any 2009, quan va rebre 92,8 milions."De les catorze comarques que tenen un pressupost inferior al del 2003, la més poblada i densificada és el Vallès Oriental, que és la que rebrà menys inversió per persona", va advertit Puig.

Els tres diputats de la federació nacionalista van comparar una vegada rere una altre les xifres d'inversió del govern català amb les de l'últim pressupost elaborat per CiU, el del 2003. Turull, que va qualificat d'"escandalós" el tracte que rep la comarca, va subratllar que "el 2003 es van destinar al Vallès Oriental 94,8 milions d'euros dels 1.818 de tot Catalunya en obra liquidada, mentre que de cara al 2010 es preveu invertir 91,7 milions respecte els 3.160 totals". Turull també va lamentar que l'augment de recepció d'inversions que ha viscut l'àrea metropolitana no es vegi reflectit a la comarca: "El pes del Vallès Oriental al total de les inversions de Catalunya fa sis anys era del 5,2 per cent, mentre que el previst l'any que ve serà del 2,9", va sentenciar.

Catorze municipis sense inversions directes
A més, CiU adverteix que catorze municipis de la comarca no rebran "ni un euro en inversió directa". Es tractaria de les poblacions de l'Ametlla del Vallès, Campins, Cànoves i Samalús, Castellterçol, Granera, Fogars de Montclús, Lliçà d'Amunt, Martorelles, Montseny, Sant Fost de Capsentelles, Sant Quirze de Safaja, Santa Maria de Martorelles, Tagamanent i Vallromanes. En aquest sentit, la federació nacionalista recorda que per a Granollers "només hi ha previstos 290.000 euros en concepte de la construcció d'un cens per a la Policlínica del Vallès".

Els tres diputats de CiU també van criticat l'"immobilisme" de la Generalitat, que afectaria la planificació d'infraestructures importants, com el Quart Cinturó, la carretera entre Caldes de Montbui i Sentmenat (Vallès Occidental), la variant de Sant Feliu de Codines o la millora de la connectivitat entre Bigues i Riells i Santa Eulàlia de Ronçana amb la C-17 i el desdoblament de la C-35. Turull va explicar que moltes de les 50 esmenes als comptes de la Generalitat que presentarà CiU fan referència, precisament, a grans obres, com ara la Policlínica o el nou Hospital de Sant Celoni.

Edicions locals