L'escut de Granollers no és oficial

La ciutat acull una exposició que busca promoure l'ús dels símbols locals

Societat

Granollers

Dels 946 municipis que hi ha a Catalunya, 255 encara no tenen l'escut oficialitzat i 559 no tenen oficialitzada la bandera. Al Vallès Oriental hi ha 4 municipis amb l'escut sense oficialitzar -Granollers, les Franqueses del Vallès, Montmeló i Santa Maria de Palau Tordera- i 22 amb la bandera pendent. Les xifres les va donar a conèixer aquest dimecres 2 de desembre el director de serveis del departament de Governació, Pep Mur, i l'heraldista i genealogista Armand de Fluvià, en la inauguració a Granollers de l'exposició La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya, que fins al 18 de desembre romandrà al vestíbul del Gra.

El departament de Governació, a través de la Direcció General d'Administració Local, ha realitzat aquesta exposició itinerant amb l'objectiu de promoure l'ús dels símbols locals i fer visible la riquesa icònica i el valor històric dels símbols heràldics catalans. La mostra, que fins ara s'ha exhibit a municipis com Figueres (Alt Empordà) i Lleida (Segrià), mostra amb recursos molt gràfics els orígens, la història, el significat i l'oficialització dels escuts heràldics dels ens locals de Catalunya.

De fet, amb aquesta exposició la Generalitat pretén mostrar i impulsar l'oficialització d'una heràldica catalana homogènia i reconeixible. A través de l'exposició es mostra com l'heràldica uneix la nostra història individual i col·lectiva amb la simbologia que envolta la ciutat, la comarca i el país. La mostra consta de 7 panells on es presenta una visió general de l'heràldica a través de diversos personatges, reals o imaginaris, que poblaren el nostre país. L'últim plafó és del mapa municipal de Catalunya, on apareixen els municipis que tenen l'escut oficialitzat i els que encara no.

Els corbs s'haurien de substituir per gralles

I entre els municipis que encara no tenen l'escut oficialitzat -i, en conseqüència, la bandera-, hi ha la capital del Vallès Oriental. La Generalitat és l'encarregada d'oficialitzar els símbols. I tal i com va explicar aquest dimecres Armand de Fluvià -que, de fet, és qui decideix quin símbol pot ser oficial o no, quin s'aferra correctament a la història i quin no-, l'escut de Granollers té dues incorreccions: apareixen corbs en lloc de gralles, i el nombre de torres que surt a la corona no és el correcte. L'expert en heràldica basa la seva posició en diversos documents històrics.

Estrada hauria confessat que anava errat
El problema és que l'Ajuntament continua acceptant la posició de l'historiador Josep Estrada, que va morir el 9 d'octubre del 2001 i que defensava els corbs a l'escut. Però segons va comentar Armand de Fluvià dimecres ja finalitzada la inauguració oficial, Estrada li va confessar en una ocasió que s'havia equivocat, que a l'escut han d'aparèixer gralles i no corbs, però que en públic preferia no reconèixer l'errada. Si l'Ajuntament de Granollers rectifica, l'escut serà oficial, si no ho fa, continuarà com fins ara, amb els corbs i la corona amb cinc torres en lloc de set.

Pel que fa als municipis sense bandera oficial, a la comarca n'hi ha 22: Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Campins, les Franqueses, la Garriga, Granera, Granollers, Gualba, Lliçà d'Amunt, Llinars del Vallès, Martorelles, Montmeló, el Montseny, Parets, la Roca, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Fost de Campsentelles, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Vallromanes i Vilalba Sasserra.

Edicions locals