Vallès Oriental Decideix es presenta amb l'objectiu de superar les 20 consultes

Divuit pobles, entre ells Granollers i Mollet, ja preparen el referèndum sobiranista

Política

Cardedeu

Set municipis del Vallès Oriental celebraran una consulta popular per la independència de Catalunya el diumenge 13 de desembre: Cardedeu, les Franqueses, Sant Celoni, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Santa Eulàlia de Ronçana. Al 2010, onze pobles més de la comarca convocaran un referèndum sobiranista, entre ells Granollers i Mollet. Amb l'objectiu de contribuir a la bona marxa de totes aquestes cites amb les urnes, de sumar esforços i d'aconseguir que més municipis -superant la vintena- convoquin una consulta, neix Vallès Oriental Decideix, que es va presentar en societat, com va avançar AraVallès, aquest dimarts 8 de desembre a Cardedeu.

En una roda de premsa celebrada a Vil·la Paquita de Cardedeu, Mònica Sabata, exportaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir i actual veu de la Garriga Decideix, va ser l'encarregada de destacar els principals objectius de Vallès Oriental Decideix: sumar els esforços dels centenars de voluntaris que treballen per les consultes des de fa setmanes; afavorir la comunicació entre les diferents plataformes; ajudar als voluntaris perquè siguin "molt curosos" en els procediments, per aconseguir que les consultes siguin "el màxim de legítimes possibles"; i animar a altres pobles a sumar-se a la iniciativa, perquè "això no s'acaba aquí, aquest moviment és imparable".

De fet, Sabata va avançar que més pobles del Vallès Oriental anunciaran en breu que celebren una consulta. Ara per ara, ja són divuit els que s'han posat a treballar. A més dels set municipis que celebren el referèndum el 13-D, i que permetran que 55.440 persones puguin pronunciar-se sobre la independència de Catalunya, ja hi ha onze poblacions on s'ha conformat -o està a punt de fer-ho- una plataforma que organitzarà la consulta.

Mollet celebrarà la consulta el 25 d'abril
El 28 de febrer del 2010 podran votar els veïns de Caldes de Montbui i Llinars del Vallès. I el 25 d'abril hi haurà consulta a la Garriga, la Roca, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Tagamanent, Vilanova del Vallès i Mollet. Part de la societat civil molletana ha posat fil a l'agulla per constituir la comissió que impulsarà la consulta. Així, el mateix 13-D a les set de la tarda, el Casal (rambla Balmes) acollirà una trobada oberta a tota la ciutadania i en la qual naixerà Mollet Decideix. A més, s'ha convocat també a persones de municipis veïns per coordinar la campanya per a les consultes al Baix Vallès. La plataforma no tindrà el suport de l'Ajuntament de la ciutat, que va dir 'no' a les consultes -amb els vots del PSE i el PP- en un ple celebrat a finals de setembre.

Observadors internacionals
A més, Santa Maria de Palautordera -on ja hi ha una plataforma- i Granollers -la comissió que ha de convocar la consulta naixerà el proper 20 de desembre- també celebraran un referèndum. En total, 18 municipis que protagonitzaran, com va subratllar aquest dimarts a Cardedeu Merce Callejon, portaveu de la plataforma les Franqueses Decideix, un "acte de democràcia desvinculat dels partits polítics". Daniel Rangil, veu de la plataforma Cardedeu Decideix, va explicar que cada municipi ha muntat una comissió avaluadora per vetllar pel correcte funcionament dels comicis, i que la comarca comptarà amb la presència d'observadors internacionals, entre ells un diputat del Quebec.

Edicions locals