Regidors de la Garriga, les Franqueses i l'Ametlla s'oposen a la planta de biomassa

Signen un manifest que denuncia que les emissions serien un perill per a la salut

Societat

Ametlla del Vallès, les Franqueses, la Garriga

Trenta-sis regidors i exregidors de la Garriga, les Franqueses i l'Ametlla han signat un manifest d'oposició a la planta d'incineració de biomassa que pretén construir l'empresa Rebrot i Paisatge, del grup Tamayo, en uns terrenys situats a la riba del Congost, en territori garriguenc. El text, que es va presentar aquest dimecres 9 de desembre al vespre a la seu del consell del poble de Llerona, adverteix que la instal·lació preveu cremar 60.000 tones anuals de biomassa i que està demostrat que aquesta energia "no és innòcua ni neta, ja que metges especialistes i persones de ciència han alertat dels perills que pot representar per a la salut".

Entre els signants del manifests hi ha l'actual alcalde de les Franqueses, Esteve Ribalta, i la regidora de Polítiques d'Igualtat de la Garriga, Patrícia Astorga (ICV), tot i que l'equip de govern del qual forma part recolza la construcció de la planta de biomassa. De fet, el consistori garriguenc té previst aprovar la modificació del Pla General en el proper ple i iniciar així els tràmits per aixecar la planta. 

El manifest recolza l'ús de la biomassa com energia renovable, destinada a finalitats d'interès local i a partir dels recursos de l'entorn. Però afegeix que aquest no és el cas de la planta que es vol instal·lar a la Garriga, que té per objectiu principal "la producció d'energia elèctrica que es comercialitzarà a la xarxa general, amb la crema de 60.000 tones anyals, d'incert subministrament". El text alerta del risc per a la salut de les persones de les emissions provinents de la incineració de biomassa: CO2, NOx, SO2, metalls pesants, compostos orgànics, furans, dioxines, partícules ultrafines... Elements, subratlla el manifest, que amb una acumulació excessiva a l'organisme "provoca malalties greus".

Allunyar la planta de les zones habitades
El manifest presentat dimecres també denuncia que modificar el Pla General de la Garriga per encabir la incineradora "només afavoreix als interessos privats", i que no existeix "cap mena de justificació d'ordre social, ambiental, tècnic o jurídic que permeti aprovar el projecte". Els signants adverteixen que la ubicació prevista és molt propera a zones industrials, masies i zones residencials, i per això demanen ubicar-la a una distància mínima de 4 quilòmetres dels nuclis urbans, i no a 600 metres, tal i com està previst.

En aquest sentit, es qualifica d''injustificable" que que es vulgui implantar la planta al costat de la zona protegida Xarxa Natura 2000. "No s'ha fet cap mena d'estudi o informe d'impacte ambiental per saber com pot afectar l'ecosistema. La planta desequilibrarà l'entorn natural", afirmen. Els càrrecs i excàrrecs electes que signen el manifest donen suport a la Plataforma Antiincineradora del Congost i s'adhereixen al seu manifest, que denuncia que el procés per construir la planta de biomassa a la Garriga està ple d'irregularitats des d'un inici.

Edicions locals