Bona participació a les consultes del Baix Montseny

A Sant Esteve de Palautordera a les dues havia votat el 27,2 per cent del cens

Política

Cardedeu, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor

Les cinc poblacions del Baix Montseny que aquest diumenge celebren una consulta popular sobre la independència de Catalunya estan registrant una bona participació, sempre per sobre del 10 per cent del cens convocat, i al voltant del 15 per cent que s'està registrant de mitjana a Catalunya. A Sant Celoni un 10,05 per cent del cens ja havia votat abans de les dues del migdia, sense comptar els vot anticipat ni les paperetes de la Batllòria. A Cardedeu a les dues havia votat el 16,17 per cent. A Sant Pere de Vilamajor el 15,10 (492 persones) i a Sant Antoni, ja a les quatre de la tarda, el 16,7 per cent (741 vots).

On s'està registrant un tant per cent més alt de votants és a Sant Esteve de Palautordera: 27,2. I és que a les dues del migdia 494 veïns d'aquest municipi del Vallès Oriental ja s'havien apropat al col·legi electoral. De fet, al migdia -tot i el fred- s'han registrat cues a gairebé totes les meses electorals del Baix Montseny. A Sant Pere de Vilamajor els carrers mostren un aspecte festiu amb molta gent passejant i gaudint de les diferents activitats que s'han organitzat, com ara diverses activitats pels més menuts i també animació pels més grans.

No s'ha registrat cap incident remarcable. Només destacar que des de Vilamajor Decideix subratllen que molta gent, més d'una quarantena de persones, no ha pogut votar a Sant Antoni per no portar a sobre la documentació necessària. És a dir, que portaven un DNI amb una direcció de fora i no presentaven -tal i com es demana en aquests casos- ni el certificat d'empadronament, ni la targeta sanitària, ni la declaració de renda. "La gent marxa emprenyada per no poder votar", conclouen.

Més de 120.000 vots en només quatre hores
Segons les primeres dades oficials de tot Catalunya proporcionades per la Coordinadora per la consulta sobre la independència, fins a la una del migdia havia votat un 15 per cent del cens convocat, sense comptar-hi el vot anticipat i sense tenir incloses les dades d'Osona, que té la seva pròpia coordinadora. En aquesta comarca, els organitzadors han proporcionat el percentatge de participació de la una del migdia, que era d'un 16,4 per cent, tot i que a Vic, la capital, pujava fins al 19,1 per cent. Tampoc s'hi inclou el vot anticipat, que ha estat de 4.000 persones a Vic.

Sumant les 16.000 persones que havien votat a Osona fins a la una del migdia i les 105.000 paperetes dipositades a la resta dels municipis adherits al 13-D, són 121.000 els ciutadans que havien posat per les urnes quatre hores després d'obrir els col·legis electorals.

Els responsables de la Coordinadora per la consulta han fet una anàlisi per tipologia de poblacions. En els pobles de menys de mil habitants, l'índex era del 25 per cent. Als municipis d'entre mil i 5.000 habitants, la participació a la una era del 20 per cent, i el 16 per cent era la dada de les poblacions d'entre 5.000 i 20.000 habitants. En els de més de 20.000 persones, la participació era del 15 per cent.

Edicions locals