La llet de vaca inunda la comarca

Granollers, Mollet, Caldes, Bigues i Lliçà d'Amunt tenen una màquina expenedora

Societat

Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Granollers, Lliçà d'Amunt, Mollet del Vallès

La llet de vaca inunda el Vallès Oriental. Ja hi ha cinc municipis de la comarca que acullen una màquina expenedora de llet fresca pasteuritzada, i les dues empreses osonenques que les gestionen, la Lletera i la Vaqueria, han avançat a AraVallès que estan en negociacions amb diversos pobles per col·locar més punts de venda. Mollet va acollir a principis d'agost la primera màquina expenedora de llet fresca i pasteuritzada tant del Vallès Oriental com de l'àrea metropolitana de Barcelona. A la comarca l'han seguit Caldes de Montbui, Lliçà d'Amunt, Bigues i Riells i Granollers, que té una màquina expenedora des del passat dilluns 7 de desembre.

La Granja Mas Vilatortella de Gurb, sota el nom de la Lletera d'Osona, va ser la primera en apostar per la comarca posant en marxa la màquina de Mollet, que està situada a l'exterior del mercat municipal i que funciona les 24 hores els 365 dies de l'any. L'aposta ha estat tot un èxit, ja que cada dia desenes de ciutadans fan cua per comprar, per un euro, un litre d'aquesta llet ja bullida que es renova diàriament. Segons explica l'empresa, "la llet ve directa de la granja, sense treure cap nutrient i amb la màxima qualitat". En aquest sentit, Lletera d'Osona explica que "es fan controls diaris de temperatura i neteja dels components de la màquina, i l'expenedor compta amb un dispositiu d'autoneteja del sortidor després de cada servei".

Animada per l'èxit molletà, una altra marca, la Vaqueria d'Osona, va decidir col·locar màquines expenedores al Vallès Oriental. El sistema és el mateix, però els punts de venda són diferents, ja que la Vaqueria situa les seves màquines -que es distingeixen perquè tenen al damunt una gran vaca- a les gasolineres. És el cas de Caldes de Montbui, Lliçà d'Amunt i Bigues i Riells, on les vendes també acompanyen.

La primera màquina a la capital de la comarca
Granollers és l'últim municipi de la comarca que ha estrenat expenedora de llet. El dilluns 7 de setembre l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), va acompanyar el president de la Societat Agrària de Transformació (SAT), Jaume Virgili, en la posada en funcionament d'una màquina expenedora de llet pasteuritzada, a la cantonada dels carrers de Sant Jaume i de Sant Josep, davant del mercat de Sant Carles. Es tracta de la primera expenedora d'aquest tipus que s'instal·la a la ciutat i, justament, se situa davant de la seu que aquesta organització sindical agrària comarcal té a Granollers.

La SAT ha finançat la instal·lació d'aquesta màquina, iniciativa de la Lletera d'Osona, que s'encarregarà del manteniment i del control de l'expenedora. La llet que s'hi podrà adquirir és producció pròpia de la Granja Mas Vilatortella . El preu també és d'un euro el litre, i el pagament es pot fer en metàl·lic però també amb un aparell que permet carregar una certa quantitat de diners i anar-la buscant. Aquesta màquina funcionarà les 24 hores del dia, durant tot l'any. Amb aquesta instal·lació, la SAT vol donar suport al sector lleter.

Edicions locals