Parets mostra el pessebre de taula més gran de Catalunya

El betlem monumental incorpora algunes novetats en la decoració d'aquest any

Cultura

Parets del Vallès

El local de sota de la plaça de la Vila de Parets acull des d'aquest diumenge 13 de desembre el tradicional pessebre monumental, el 23è betlem sobre taula més gran de Catalunya. La instal·lació, que ocupa una superfície de 230 metres quadrats, s'inspira en les muntanyes que envolten la comarca: apareixen camps, rius, salts d'aigua i molta molsa. Tot fet per una dotzena de voluntaris de Parets, Granollers, Bigues i Riells i Lliçà de Vall. Com cada any, el pessebre és completament nou, excepte una part de les figures i algunes cases. Segons apunten els seus impulsors, l'Agrupació Pessebrista de Parets, enguany és més verd que en ocasions anteriors

Una altra de les novetats d’aquesta edició és que l'organització ha baixat un tros de la taula perquè "el públic el vegi des d'una altra perspectiva". A més, han allargat el riu. D'altra banda, el pessebre, on es fa de dia i de nit gràcies als mecanismes instal·lats pels seus creadors, engega abans que altres anys, quan s'acostumava a inaugurar després de la Missa del Gall, i es clourà també abans, el 17 de gener. L'horari és de dotze del migdia a dos quarts de dues, i de cinc de la tarda a les nou del vespre, els dies festius i vigílies; els dies feiners només obre a la tarda. El preu d'entrada és d'1,5 euros. La recaptació del primer dia es va destinar a La Marató de TV3.

Sis mil euros i mil figures
L'entitat està treballant des del setembre en la construcció del betlem, que té una inversió aproximada d'uns 6.000 euros. La instal·lació va obtenir el record català del pessebre sobre taula més gran de l'estat espanyol l'any 1996, quan va arribar als 280 metres quadrats. Aquesta representació s'ha fet amb materials naturals, amb l'excepció del porexpan utilitzat per a les muntanyes. A més de la sorra, la rocalla, i la pedra fina, el guix i el suro, el rei del pessebre ha estat la molsa, de la qual se n'han gastat unes 100 caixes. També s'han utilitzat altres plantes com la farigola, l'herba natural i branques seques de diferents arbres. A la representació apareixen -aproximadament- un miler de figures.

Edicions locals