La planta de biomassa de la Garriga dóna un pas endavant

PSC, EiLG, CiU, ERC i PP aproven atorgar més espai edificable al grup Tamayo

Societat

la Garriga

La planta d'incineració de biomassa de la Garriga va donar aquest dimecres 16 de desembre un pas endavant de cara a esdevenir una realitat. I és que el ple municipal va aprovar la modificació puntual del Pla General que permetrà a l'empresa Rebrot i Paisatge, del grup Tamayo, construir la incineradora. Amb l'equip de govern dividit -PSC i EiLG van votar a favor de les modificacions i ICV s'hi va oposar- i el suport de gairebé tota l'oposició -CiU, ERC i el PP-, el consistori va aprovar també amb els vots de 13 dels 17 regidors l'avançament del Pla Parcial i el conveni amb l'empresa Rebrot i Paisatge. A l'exterior de l'Ajuntament uns 150 opositors a la planta de biomassa protestaven amb una cassolada.

La modificació del pla general implica que s'atorgui més espai edificable a l'empresa del grup Tamayo perquè pugui dur a terme les seves actuals activitats de desballestament de vehicles, reciclatge de residus i fabricació de pèl·lets i, a més, situar-hi la planta de biomassa de cinc megawatts. Pel que fa al conveni entre l'Ajuntament de la Garriga i l'empresa, especifica que el municipi que governa Neus Bulbena (PSC) rebrà 1,3 milions d'euros en compensacions complementàries a les que marca la normativa urbanística. A més, Tamayo cedirà uns terrenys no urbanitzables a l'Ajuntament.

Durant el ple Bulbena va recordar a ICV que la planta de biomassa ja es podria construir legalment en els terrenys que té el grup Tamayo, i va afegir que la modificació del Pla General permetrà adaptar les activitats de l'empresa a les noves normatives i ordenar l'entrada del sud del municipi, on el grup té les seves instal·lacions. L'alcaldessa va voler subratllar que no s'està fent cap requalificació urbanística, perquè no es converteix sòl no urbanitzable en sòl urbanitzable. CiU, ERC i el PP van recolzar el projecte però van criticar la mala gestió de l'equip de govern en aquest tema. El GiG i el regidor no adscrit Frederic Moreno s'hi van oposar.

Cassolada contra la incineradora

I mentre a l'interior del consistori la planta de biomassa donava un pas endavant, a l'exterior uns 100 veïns de la Garriga, les Franqueses, l'Ametlla i  el Figaró mostraven el seu rebuig a la construcció de la incineradora a través d'una cassolada organitzada per la Plataforma Antiincineradora del Congost. Els opositors a la planta denuncien la manca de transparència en tot el procés administratiu, i l'afectació a la salut de les persones i al medi ambient que provocarien les emissions fruit de la incineració de la biomassa.

Des de la Plataforma anuncien que "quan pertoqui presentarem al·legacions a l'acord del ple i continuarem amb les accions de protesta per reflectir el rebuig social a la instal·lació de la planta incineradora". No estan sols. El passat dimecres 9 de desembre trenta-sis regidors i exregidors de la Garriga, les Franqueses i l'Ametlla van signar un manifest d'oposició a la planta d'incineració de biomassa.

Edicions locals