Nit de contrast a Cardedeu

Crònica dels concerts de Refugi i At Versaris a Cardedeu, per J. Gener Barbany

Cultura

Cardedeu

Cardedeu és un dels pobles més actius, a tots els nivells, del Vallès Oriental. Aquest divendres 18 de desembre es va fer palès amb la inauguració del nou Casal Popular els Escorrelots i l'actuació de Refugi al bar Tarambana. Una nit de música popular catalana en la qual l'oient va poder viatjar de la nova cançó al hip hop més elegant i combatiu. A les cinc de la tarda obria aquest nou espai de l'esquerra independentista de Cardedeu, que ha de servir per prendre qualsevol cosa, debatre, formar-se i construir alternatives al sistema. I a dos quarts d'onze de la nit, Joan Reig, mític bateria d'Els Pets i Mesclat, es vestia de cantant amb el projecte musical que ell mateix lidera: Refugi.

Refugi proposa una passejada per la cançó catalana moderna, seient a la falda de la Nova Cançó i del Grup de Folk. Alternant música i conferència, Refugi versiona músics com Jaume Sisa, Joan Isaac o Raimon. Una banda que destil·la jazz i un Joan Reig amb vocació de difondre el que va suposar aquella fornada d'artistes per a la música i la cultura catalana. Una proposta tranquil·la i emotiva, un calaix on redescobrir velles i belles cançons de casa nostra.

Just al costat del bar Tarambana, a la Sala Sarau, continuava la celebració de la inauguració d'els Escorrelots. Cap a quarts de dotze pujaven a l'escenari At Versaris, la banda de hip hop catalana formada per Rodrigo Laviña, Pau LLonch i Dj Singular. Presentaven a Cardedeu, i en el penúltim concert abans d'aturar-se durant un temps, el seu segon disc: A Cada Passa.

At Versaris va irrompre a l'escena catalana amb el disc Va amb nosaltres. Semblava que fer hip hop en català era impossible. At Versaris no només fa hip hop sinó que, com en el seu moment la Nova Cançó, articula unes líriques que clamen l'acció contra un sistema en crisi que, salvatge i competitiu, perpetua les desigualtats socials.

Les cançons d'At Versaris són rima, però sobretot ritme. Pau i Rodrigo, els dos Mc's, ballen sobre unes bases que han guanyat en diversitat. Les dues veus s'alternen per oferir al púbic un espectacle memorístic i oral de qualitat, amb un ventall musical que va des del rap més 'negroide' i literari com El Meu Paradís fins al rap més contundent i combatiu d'Itinerari Solidari. At Versaris et fa moure el cap, el cos i la consciència a cada cançó. En resum, una nit, la de divendres, que confirma l'estat de la música popular catalana.

Joan Gener Barbany

Refugi i At Versaris.
Divendres 18 de desembre de 2009.
Tarambana i Escorrelots, Cardedeu.

Edicions locals