Sant Celoni congela les taxes i els impostos

Cardedeu aprova la reducció del pressupost i les inversions per a l'any vinent

Política

Cardedeu, Sant Celoni

El ple de l'Ajuntament de Sant Celoni ha aprovat aquesta setmana, amb els vots a favor de CiU i la CUP, i l'oposició del PSC, la modificació de les ordenances fiscals per al 2010, que congelen les taxes i els principals tipus d'impostos per tal d'afavorir a les famílies "en l'actual marc de crisi econòmica, de la que tampoc n'escapen les finances municipals", subratlla el consistori. Finalment, es modifiquen els tipus impositius de l'IBI pels contribuents no residencials amb un major valor cadastral (només afecta un 1,2  per cent dels rebuts) i s'homogeneïtzen els coeficients fiscals de l'IAE en les diferents categories.

Les ordenances fiscals per al 2010 també introdueixen la taxa de clavegueram per al manteniment de la xarxa i la redacció del pla de clavegueram que ha de permetre afrontar la renovació de la xarxa. L'import a repercutir per tot l'any és de 44.000,00 euros, que es distribuirà segons el consum de l'aigua. Per tant, més del 50 per cent dels ciutadans amb un consum inferior als 30 m3 per trimestre pagaran entre 2 i 3 euros l'any. L'Ajuntament també preveu millorar la difusió de les ordenances i bonificacions per facilitar-ne la tramitació als contribuents.

Per la seva banda, el ple de l'Ajuntament de Cardedeu celebrat aquesta setmana va aprovar el pressupost municipal per al 2010, que és de 15.470.044, un 10,8 per cent menor que el de 2009 (17.342.321 euros), que a la vegada va ser un 22,42 per cent inferior al de l'any anterior. El pressupost està marcat pel rigor en la despesa i l'austeritat. Així ho explica l'alcaldessa Calamanda Vila (CiU), que subratlla que "l'escenari ha canviat de manera radical i si al final de la legislatura anterior l'Ajuntament podia destinar 1.326 euros a cada habitant de Cardedeu, enguany la xifra ha baixat fins als 908 euros. En aquest sentit puc dir que els del 2010 passaran a la història com els pressupostos més rigorosos que mai hagi aprovat aquesta corporació".

Cauen els ingressos a Cardedeu

El pressupost municipal de Cardedeu encadena la segona retallada consecutiva amb la caiguda dels ingressos provinents de l'activitat econòmica en general, i de la construcció en particular, i també de la menor aportació de l'Estat. Tot i això, el consistori no té previst endeutar-se, ja que els crèdits que demanarà "s'amortitzaran". Tal i com comenta l'alcaldessa, "l'altra aposta del govern ha estat la de no hipotecar més el municipi i, per tant, no fer créixer més el deute. Un cop acabats els grans projectes que estaven pendents de liquidar i d'executar les obres del FEIL, ara tocarà gaudir d'aquests equipaments mentre es planifiquen les futures inversions amb un enfocament més realista".

Pel que fa a les inversions, es destinen 2.552.400 euros, una xifra inferior a l'any anterior. En destaquen els 500.000 euros per a la creació d'un centre de suport a empreses tecnològiques (viver d’empreses), o els 447.000 euros per a l'adequació i reforma de la sala polivalent de la Tèxtil Rase. La partida de personal, es manté igual que l'any anterior, tot i que es creen noves places com les de la plantilla de la policia local.

Edicions locals