L'Adoberia exposa l'escut més antic de Granollers

La Mútua ha cedit la peça de pedra del segle XVI a l'Ajuntament de la ciutat

Cultura

Granollers

El president de La Mútua de Granollers, Joan Díaz, i l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), van signar aquest dijous 24 de desembre al matí un conveni que formalitza la cessió d'un escut del segle XVI que ja porta uns dies exposat a l'Adoberia, el centre d'interpretació històrica del Granollers medieval -que es va inaugurar la setmana passada. Es tracta de l'escut més antic de la capital del Vallès Oriental que es conserva. Una peça de 50x40 centímetres, esculpida en un bloc de pedra, amb quatre barres flanquejades per dues gralles -que no corbs, com a l'escut actual de la ciutat- i amb les xifres de l'any 1.515 en relleu.

L'acord entre ambdues parts ha permès que aquest escut, exposat fins fa poc temps al vestíbul de la seu de La Mútua de Granollers -la seva propietària-, es pugui veure a l'Adoberia, dins el projecte museogràfic d'aquest equipament municipal. En concret, aquesta peça presideix el recorregut narratiu de la història de la ciutat, amb diversos plafons, i serveix per explicar els orígens etimològics del nom de Granollers. A l'espai de La Mútua on s'exposava fins ara l'escut, s'hi ubicarà una rèplica d'aquesta peça, que s'acompanyarà d'informació sobre l'escut i sobre l'Adoberia. Com recull el conveni signat aquest dijous, l'Ajuntament de Granollers aportarà aquesta reproducció, ja encarregada.

Una peça amb molta història

Des de principis del segle XX, aquest escut ha estat propietat de La Mútua, tot i que es considera que, abans, estava ubicat al portal de Corró de Granollers, o ben a prop. La data que figura en aquesta peça situa l'execució de l'escut a primers del segle XVI, quan el govern de la ciutat va engegar un seguit de reformes i millores de bona part de la muralla medieval del segle XIV. Dins aquest volum d'obres de reforma, les més destacades van ser l'embelliment dels portals d'entrada. En aquell moment es van construir les diferents capelletes que, a partir d'aleshores, van donar nom a diferents portals

Tot fa suposar, tot i que no se'n té -per ara- cap referència documental directa, que aquest escut es trobaria prop del portal de Corró, coincidint amb el moment de la seva reforma i, tal vegada, amb la construcció de la capella dedicada a Sant Antoni. A primers del segle XX, quan es van començar a enderrocar les muralles i a modificar o anul·lar els diferents portals, aquest escut es va traslladar. Llavors, coincidint amb la construcció de can Puntes, obra de l'arquitecte Raspall, s'hi va disposar l'escut com a element decoratiu. Can Puntes va ser la seu de La Mútua fins a la dècada dels 70, quan l'entitat es va traslladar a la seu actual. Llavors, també s'hi va traslladar aquest element escultòric.

Edicions locals