Geli posa d'exemple d'I+D+I la planta de Merck a Mollet

La consellera de Salut diu que la grip nova no és un invent de les farmacèutiques

Societat

Mollet del Vallès

La consellera de Salut, Marina Geli, va destacar aquest dilluns 11 de gener la importància que les empreses farmacèutiques i de salut inverteixin en innovació, desenvolupament i investigació (I+D+I) per evitar deslocalitzacions. Geli va fer aquestes declaracions des de Mollet, on va visitar les instal·lacions que la multinacional del sector Merck té a la ciutat. De fet, la consellera va posar la firma d'exemple, sobretot perquè dedica un 20 per cent dels seus beneficis a I+D+I i perquè inverteix uns 5 milions d'euros anuals a millorar la seva planta del Vallès Oriental. "Sense aquestes inversions, el centre de Mollet s'hauria deslocalitzat", va sentenciar Geli.

La consellera va destacar la importància del sector farmacèutic a Catalunya, el qual va qualificar com a primer sector productiu del país, ja que genera 22.000 llocs de treball. "És un sector molt a tenir en compte des de l'economia, ja que ja està globalitzat i no s'ha de deslocalitzar. No és que s'hagi de globalitzar per ser competitiu. La nostra feina és que pugui ser competitiu per no haver de deslocalitzar-se", va apuntar.

Merck va ser fundada fa 341 anys, i en fa 85 va arribar a Catalunya. A l'estat espanyol té una facturació d'uns 400 milions d'euros, un 28 per cent dels quals al Vallès Oriental. És un client destacat de Salut, ja que les compres que li fa l'administració s'eleven fins els 60 milions. A Mollet dóna feina a unes 500 persones. Pel que fa als productes que ofereix, en té al mercat per lluitar contra diversos tipus de càncer, Parkinson, fertilitat, esclerosi múltiple i diabetis, entre altres.

La presidenta i consellera delegada de Merck a Espanya, Laura Gonzàlez, va assegurar que "Mollet és el nostre buc insígnia, el centre d'excel·lència on hem invertit", i va afegir que "el més important és mantenir el nivell de competitivitat, i això Merck ho sap". I és que al 2007 la marca va engegar, després de la crisi viscuda per la venta de la divisió de genèrics a Mylan, un pla industrial per tal de "garantir la viabilitat i competitivitat" de les instal·lacions a la ciutat.

La baixa incidència de la grip nova
Qüestionada sobre la baixa incidència que està tenint la grip nova amb l'arribada del fred, Geli va destacar que es fa "un mal favor" si es pensa que la grip nova "és una invenció de les empreses farmacèutiques". En aquest sentit, va concloure que aquestes empreses "salven vides" i que "si es dubta de l'arquitectura de la concessió de medicaments, els malalts no entendran res".

Edicions locals