Lliçà d'Amunt inicia una prova pilot de recollida de restes vegetals

Mollet construeix un nou punt de contenidors soterrats al carrer de Jaume I

Societat

Lliçà d'Amunt, Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Lliçà d'Amunt ha iniciat aquesta setmana una prova pilot de recollida de restes vegetals als barris de Ca l'Esteper, Ca l'Artigues i Can Costa. Després de diversos anys de mirar models de possible gestió d'aquestes restes, i fruit d'un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona, el consistori ha decidit col·locar tres contenidors -un a cada barri- retolats adequadament, que tenen una capacitat de 1.000 litres i que inicialment tindran una freqüència de recollida de tres vegades per setmana. Des del desembre dos informadors ambientals visiten tots els domicilis d'aquests barris per informar sobre aquest nou contenidor i com utilitzar-lo correctament.

L'ajuntament de Lliçà d'Amunt farà un seguiment especial del funcionament i incidències de la recollida -que va començar aquest dilluns 11 de gener-, així com dels resultats setmanals, i preveu poder fer ajustos en el nombre de contenidors i freqüència de recollida. La durada de la prova pilot serà d'un mínim de sis mesos i un màxim d'un any. Passat aquest període, i si els resultats són positius, el consistori avaluarà la possibilitat de fer-ho extensiu a la resta de barris del municipi, on cada any es produeixen més de 10 milions de quilograms de brossa domèstica. D'aquesta ingent quantitat de residus, l'Ajuntament calcula que aproximadament un 30 per cent són restes vegetals procedents de jardins i horts, és a dir, uns 3 milions de quilograms anuals.

Les restes vegetals són uns materials fàcilment reciclables mitjançant el compostatge i la fabricació de terres vegetals. De fet, durant l'any 2008 les deixalleries de Lliçà d'Amunt van rebre 453 tones de restes vegetals provinents dels domicilis, és a dir, un 15 per cent del que es produeix. Als nous contenidors de restes vegetals s'hi podrà llançar gespa, fulles, branques, flors i restes de l'hort. No es podran deixar restes fora dels contenidors.

Més contenidors soterrats a Mollet

També aquesta setmana han començat a Mollet les obres de construcció d'una nova àrea de recollida selectiva soterrada al carrer de Jaume I, entre els carrers de Gaietà Vínzia i d'Espanya. Aquesta obra comportarà el tall d'un carril de circulació de Jaume I -només en el tram afectat-, que se solucionarà provisionalment donant pas alternatiu als vehicles per mitjà de semàfors. La previsió és que les afectacions al trànsit finalitzin el 12 de febrer.

Aquesta obra de soterrament de contenidors estava planejada al carrer d'Antònia Canet, dins dels projectes del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL). Per problemes tècnics aquesta àrea no es pot construir al lloc inicialment previst i el consistori ha decidit traslladar-ne la construcció al carrer de Jaume I, on actualment ja existeix una àrea de recollida selectiva. L'obra acabarà a finals de febrer, fet que suposarà petits talls puntuals per subministrament i recepció de materials.

Edicions locals