Segona fase de l'apagada analògica al Vallès Oriental

Aquest 20 de gener 5 municipis més passaran a veure la televisió només amb TDT

Societat

Castellcir, Castellterçol, Granera, Llinars del Vallès, Sant Quirze Safaja

La segona fase de l'apagada de la televisió analògica a Catalunya va començar aquest dimarts 12 de gener i es farà de manera progressiva al llarg del mes en un total de 640 municipis de 28 comarques catalanes, d'acord amb el calendari autoritzat pel ministeri d'Indústria. La primera fase de l'apagada es va produir al mes de juliol i va incloure diversos pobles del Vallès Oriental. Ara, concretament el dimecres 20 de gener, cinc municipis més de la comarca perdran el senyal analògic: Castellcir, Castellterçol, Granera, Llinars i Sant Quirze de Safaja. Tot plegat, perquè s'apaga el centre emissor de Collsuspina.

D'aquesta manera, l'apagada afectarà 2,2 milions de catalans, que perdran el senyal analògic i passaran a rebre només el senyal de la televisió digital terrestre (TDT). Davant de possibles incidències en la recepció d'aquest senyal, la Generalitat ha recomanat als ciutadans que consultin els instal·ladors autoritzats i, en cas de no rebre el senyal en TDT, es podrà sol·licitar com a mesura excepcional la recepció via satèl·lit. Als 640 municipis que es veuran afectats en aquesta segona fase, el 99 per cent de les llars ja s'han adaptat a la TDT i l'índex de cobertura en digital supera la cobertura en analògic, segons subratlla el govern català.

A la comarca, la primera fase de l'apagada analògica, que es va produir el mes de juliol del 2009, ja va afectar totalment o parcialment a Campins, Canovelles, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, Lliçà de Munt, Lliçà de Vall, Llinars, Montornès, el Montseny, la Roca, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina, Vallromanes, Vilalba Sasserra i Vilanova del Vallès. La fase prèvia a l'apagada analògica d'aquest gener va afectar, l'octubre el 2009, a part de Montornès i Vilanova. A més, per poder rebre la senyal de Vallès Oriental Televisió (VOTV), Aiguafreda va avançar l'apagada analògica del repetidor propi, que depèn del de Collsuspina.

La resta de municipis del Vallès Oriental, com ara Granollers, les Franqueses del Vallès o la Garriga, deixaran de veure la televisió tradicional durant la tercera i última fase de l'apagada analògica, es farà des del març fins al 3 d'abril d'aquest any.

Passos per rebre la TDT
Per rebre correctament la TDT, els usuaris han d'adaptar l'antena i disposar d'un televisor amb descodificador, ja sigui extern o bé integrat al mateix aparell. Per a una correcta instal·lació de l'antena, el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació recomana que els ciutadans s'adrecin a les empreses instal·ladores identificades amb el distintiu Agent TDT, ja que ofereixen una garantia d'informació i assessorament tècnic en el procés d’adaptació a la TDT. El ciutadà també es pot informar de tot el procés d’adaptació a la TDT a través del telèfon 012 d'informació de la Generalitat i a la pàgina web corresponent.

Edicions locals