La Generalitat indemnitza 564 represaliats pel franquisme de la comarca

Granollers acull l'homenatge als veïns del Valles Oriental empresonats pel règim

Societat

Granollers

Al Vallès Oriental, des de l'any 2.000, 564 persones -88 d'elles veïnes de Granollers- han rebut indemnitzacions del govern català pel temps en què van ser privats de llibertat pel franquisme. A tot Catalunya, més de 22.000 persones han rebut la indemnització, amb un import atorgat total de més de 51 milions d'euros. La majoria de beneficiaris van néixer entre 1910 i 1929, van participar en la Guerra Civil i van ser empresonats sense judici ni causa. El segon grup en quantitat va néixer entre 1940 i 1959 i està format per gent que va participar en activitats antifranquistes. Tots ells seran homenatjats en un cicle de 25 actes que engega a Granollers el dimarts 19 de gener.

Alguns historiadors asseguren que fins a 150.000 persones van morir víctimes de la repressió franquista a tot l'Estat. Però la repressió també va tenir moltes altres cares: les presons, els camps de concentració, els batallons de treballadors... L'any 1940, 280.000 persones estaven retingudes a les presons de Franco, la majoria acusades de "rebel·lió". L'any 1939, només a Catalunya, hi havia més de 130.000 presoners de guerra repartits per diferents camps de concentració i fins a 700.000 persones van ser empresonades durant la postguerra a l'Estat espanyol.

A Granollers, es calcula que unes 850 persones van patir la repressió franquista amb privació de llibertat o van ser depurades d'alguna manera per la seva posició contrària al règim (exili, pèrdua del lloc de treball, consells de guerra...). A més, almenys 18 granollerins van ser afusellats entre 1939 i 1953.

Indemnitzats i homenatjats pel govern català

Entre la documentació acreditativa de la privació de llibertat, el 46 per cent procedeix d'arxius militars i el 30 per cent de presons. Però la Generalitat ha tingut en compte proves alternatives: cartes i postals; fotografies; memòries presentades pels afectats; fulls de compliment militar... Tota la documentació recollida es conservarà de forma permanent, ja que constitueix un fons testimonial de la memòria històrica a Catalunya. La convocatòria per reclamar indemnitzacions continua oberta i es pot tramitar a través de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat.

A més d'indemnitzacions també hi haurà homenatges. El Centre Cultural de Granollers acollirà el proper dimarts 19 de gener a les sis de la tarda l'acte d'homenatge als veïns del Vallès Oriental que van ser represaliats durant la Guerra Civil i el franquisme. L'acte comptarà amb la presència d'alguns dels homes i dones de la comarca que van lluitar per la democràcia i els drets nacionals de Catalunya i van patir la repressió franquista. L'homenatge, organitzat pel departament d'Interior i l'Ajuntament de Granollers, és obert a tothom. És, a més, el primer dels 25 homenatges que el govern català farà a tot Catalunya.

L'objectiu és homenatjar les víctimes de la repressió franquista de forma territorialitzada, i així facilitar l'assistència dels propis testimonis. Alhora, es lliurarà un diploma de reconeixement a cada persona que va patir privació de llibertat durant la Guerra Civil o la dictadura, un document simbòlic que ja han lliurat altres països com França i, a l’Estat, la Junta d'Andalusia.

Edicions locals