Els treballadors d'Aunde a Sant Celoni desconvoquen la vaga

Negocien amb la direcció el possible acomiadament d'un terç de la plantilla

Economia

Sant Celoni

Només dos dies després d'anunciar que farien sis dies de vaga en contra de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat per la direcció, els treballadors de la planta que la multinacional tèxtil alemanya Aunde té a Sant Celoni van comunicar aquest dimecres 13 de gener que, arran d'alguns canvis "en la negociació amb l'empresa", han decidit desconvocar la vaga i la concentració que tenien que realitzar davant l'Ajuntament de Sant Celoni. La plantilla afegeix que "segons l'evolució de les negociacions, es prendran les mesures oportunes". És a dir, que es convocaran de nou vaga -podria ser indefinida- i mobilitzacions, o no.

Segons el sindicat CCOO, entre els motius que havien portat a la vaga hi ha "la deslocalització de part de la plantilla, un pla de viabilitat presentat per la empresa no acceptat pels treballadors i la negació d'acceptar prejubilacions per majors de 55 anys". Els treballadors creuen que la multinacional es vol endur gran part de la producció a les plantes que té a Mèxic i Alemanya. Per això, un cop celebrada l'assemblea del conjunt de treballadors aquest dilluns, amb 48 persones assistents, es va decidir, amb 47 vots a favor, convocar sis dies de vaga. Al desembre els treballadors ja van advertir que si les negociacions amb la direcció es trencaven emprendrien mobilitzacions. Sembla que la direcció ha respost a aquests avisos seient a negociar amb els representants de la plantilla, ara amb millors condicions.

Els expedients de regulació d'ocupació (ERO) es van començar a presentar amb comptagotes a la tardor del 2008 però aquest any n'hi ha hagut una allau. Al Vallès Oriental, en els primers set mesos d'aquest 2009 -de gener a juliol-, se n'han autoritat 212, que han afectat 7.513 veïns de la comarca, segons indiquen les dades publicades pel departament de Treball de la Generalitat, que s'actualitzaran el mes vinent. Si aquestes dades es comparen amb les registrades durant el mateix període de l'any passat, la diferencia és molt significativa: del gener al juliol del 2008 es van produir 27 expedients, és a dir, els mateixos que s'han registrat durant el mes de gener d'aquest 2009.

Edicions locals