Cornellas i Cruz preparen un llibre sobre l'ofici de rajoler a Granollers

El publica l'Editorial Alpina i està previst que surti al carrer per Sant Jordi

Cultura

Granollers

"Granollers té una qualitat de terra argilosa bastant bona. L'espai que avui ocupa la via del ferrocarril de la línia de França n'és una bona prova. Aquell terreny va propiciar la instal·lació d'una vintena d'obradors". Aquest és un dels molts fragments del llibre L'ofici de rajoler. Tan proper i tan desconegut, obra dels granollerins Paco Cruz i Pere Cornellas. Està previst que l'obra, editada per Alpina, surti al carrer per Sant Jordi. Es tracta d'un treball fotogràfic i de recerca d'un ofici molt arrelat a la comarca i la seva capital, però també molt desconegut. Un ofici que, gràcies a una juguesca entre rajolers de finals del segle XIX, fa que la Festa Major de Granollers sigui una de les més singulars de Catalunya.

"La matèria prima per fer foc era la gavella, nom del material procedent del sota bosc. Les persones que anaven a buscar la gavella eren anomenats boscaters. El transport es feia utilitzant els carros de trabuc o d'escala. A les bòbiles, però, el més comú era utilitzar el carbó que no ocupava tant d'espai i així poder entrar més material per coure". Els fragments de l'obra, escrits per Cruz i avançats per AraVallès, expliquen al detall l'ofici de rajoler. Els textos estan il·lustrats per les magnífiques fotografies de Cornellas.

De fet, l'extens arxiu del fotògraf granollerí és l'origen d'aquesta obra. Cornellas (Granollers, 1950), que ha documentat gràficament la memòria col·lectiva del Vallès Oriental -ha donat a l'hemeroteca municipal de Granollers més de vint-i-cinc mil negatius, que formen part de l'arxiu històric fotogràfic- va posar la idea de l'obra sobre la taula ara fa sis anys, ja que disposava de moltes imatges sobre l'ofici de rajoler. Va contactar amb Cruz per fer el treball de recerca i, finalment, va engrescar l'Editorial Alpina, que treballa perquè el llibre estigui llest per Sant Jordi.

Un ofici amb molta història
"En el fogatge fet a la vila de Granollers en el 1553, hi consta un rajoler anomenat Joan Bolart. En el llibre dels comptes del clavari de 1593, hi consta un pagament de 15 lliures a Pere Serra, rajoler de Granollers per teules i 1.500 rajoles, en les obres que es fan al portal de les Travesseres". Paco Cruz (Granollers, 1960), notable coneixedor de la cultura popular i la història granollerina, i autor de llibres com ara Els Blancs i els Blaus. Granollers, la festa major, entre la tradició i la innovació (Arola editors), explica en l'obra els orígens de l'ofici de rajoler a Granollers i lliga la professió amb la història de la ciutat, inclosa la Festa Major.

Cruz, històric membre de la Colla dels Blaus, també detalla fil per randa en què consisteix l'ofici. "D'aquest conjunt de feines sortien tot un seguit de peces útils per a la construcció. Els totxos, els maons i els mitjans, tots tres per edificar parets, voltes i pilars; les rajoles i els cairons per als terres, aquests últims quan feien més de 40x40 centímetres eren anomenats toves; els pitxolins i els carquinyolis o melindros per als acabats; finalment les teules, a banda de les peces de mides i formes especials", escriu Cruz a L'ofici de rajoler. Tan proper i tan desconegut, mostrant l'ampli vocabulari que va lligat a la professió.

Edicions locals