Sant Celoni posa en marxa un grup de suport a persones amb addiccions

Forma part del Tritó, el pla prevenció de drogodependències i conductes de risc

Societat

Sant Celoni

Sant Celoni ha posat en marxa aquesta setmana un grup de suport per a gent amb addiccions del Baix Montseny. De moment, set persones participen al grup, que està dinamitzat per dues educadores socials i terapeutes amb experiència en prevenció, tractament i inserció sociolaboral de persones amb addiccions a substàncies legals o il·legals -cocaïna, cànnabis, alcohol...-, o bé amb comportaments de risc: trastorns alimentaris, ludopatia, compres compulsives... El grup està obert a les persones majors d'edat que s'hi vulguin apuntar amb total confidencialitat; només cal trucar al telèfon 93 864 12 12.

El grup de suport es reuneix cada quinze dies per a treballar els diferents aspectes de l'addicció, i proporciona eines de coneixement i creixent personal per a poder fer front a les dificultats que es presenten a la vida quotidiana. El grup de suport a persones addictives del Baix Montseny és un espai pioner i únic a tot el Vallès Oriental que utilitza la metodologia grupal per al suport de les persones addictives que hagin estat en tractament i necessitin un reforç, o bé que estiguin en tractament i el grup els pugui ser complementari.

La iniciativa està emmarcada en el pla integral de prevenció de drogodependències i conductes de risc del Baix Montseny, conegut com El Tritó i desenvolupat per 13 municipis: Campins, Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús, Gualba, Llinars, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra. El Tritó dóna servei a 60.000 habitants.

El treball en drogodependències i conductes de risc inclou tres eixos bàsics: la prevenció, el tractament i la inserció. L'administració local només té competència en prevenció i des de l'Ajuntament de Sant Celoni s'hi dediquen molts esforços: activitats amb les escoles, amb les AMPA, presència als actes festius per informar del servei i del risc que suposen les addiccions. En aquest sentit, però, segons explica la regidora de Comunitat, Laura Costa, "trobem que la cadena se'ns trenca quan un usuari en fase de tractament fracassa a causa de la llunyania dels mitjans i els centres de tractament. Per això la voluntat política és posar a l'abast dels ciutadans eines que puguin ajudar-los a reeixir en aquesta fase del tractament i els serveixi d'acompanyament". La regidora conclou que el grup que s'engega ara "és un projecte pilot que significa un important pas endavant en la lluita contra les addiccions i la llibertat de la persona i estem segurs que donarà els seus fruits".

Edicions locals