Granollers homenatja els veïns del Vallès Oriental represaliats pel franquisme

Els empresonats pel règim lamenten que l'acte arribi amb tants anys de retard

Societat

Granollers

Unes 200 persones van assistir aquest dimarts 19 de gener al Centre Cultural de Granollers a l'acte d'homenatge que la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat van oferir als represaliats pel franquisme del Vallès Oriental que continuen vius. Els homenatjats van rebre un document simbòlic que reconeix la privació de llibertat que van patir durant la Guerra Civil o la dictadura. En el diploma, signat pel president de la Generalitat, José Montilla, es destaca "la contribució a la causa de la llibertat i la democràcia" dels represaliats, que van lamentar que aquest homenatge arribi amb tants anys de retard, després que moltes víctimes de la dictadura ja hagin mort.

L'acte celebrat a Granollers -on els represaliats, una vintena, van anar pujant d'un en un a l'escenari- va obrir un programa de 25 homenatges que es faran a tot Catalunya, després del que es va fer el mes d'octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona. Segons destaca el govern català, es pretén homenatjar les víctimes de la repressió franquista "de forma territorialitzada i així facilitar l'assistència dels propis testimonis a l'acte". A la demarcació de Barcelona, es faran actes similars al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Badalona (Barcelonès), Mataró (Maresme) i Vilanova i la Geltrú (Garraf), entre d'altres municipis.

El president de l'Associació d'Exinternats del Franquisme a Catalunya, Joan Pi, va lamentar des de l'escenari del Centre Cultural que l'acte d'homenatge es faci "tan tard", perquè "alguns no han sigut a temps de veure'l". Tot i això, va reconèixer que "sempre és millor que s'acabi fent un acte així, sobretot per la dignitat d'unes persones que van haver de marxar a l'exili i patir als camps de concentració". L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), va recordat que precisament dimarts es complien 71 anys des que "una ciutat de trobada de camins com és Granollers es va convertir en una gran desfilada cap a l'exili".

Per la seva banda, el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell, va subratllar que aquests actes també pretenen ser una reivindicació de la memòria democràtica de la lluita antifranquista: "Si avui tenim un sistema de llibertats, autogovern i un reconeixement dels drets socials és gracies al fet que molta gent s'hi va deixar la pell i va patir presó i fins i tot la mort", va afirmar.

Les xifres de la repressió al Vallès Oriental
Es calcula que l'any 1940 hi havia 280.000 persones a les presons franquistes. Un any abans, i només a Catalunya, hi havia més de 130.000 presoners de guerra repartits entre els diversos camps de concentració. Durant la postguerra, unes 700.000 persones podrien haver estat empresonades. A Granollers, es calcula que unes 850 persones van patir la repressió franquista amb privació de llibertat o van ser depurades d'alguna manera per la seva posició contrària al règim. Des de l'any 2000, 564 veïns del Vallès Oriental han rebut indemnitzacions del govern català pel temps en què van ser privats de llibertat durant la Guerra Civil o el Franquisme.

Edicions locals