Solé Tura rep la medalla d'or de la Generalitat a títol pòstum

Montilla aprofita l'acte i la figura del polític molletà per reivindicar l'Espanya plural

Política

Mollet del Vallès

El polític, catedràtic de dret constitucional i molletà il·lustre Jordi Solé Tura, un dels redactors de la Constitució espanyola del 1978, que va morir el passat 4 de desembre a l'edat de 79 anys, va rebre aquest dimarts 19 de gener la medalla d'or de la Generalitat a títol pòstum. La seva viuda, una emocionada Teresa Eulàlia Calzada, que va recollir el guardó, va destacar que Solé Tura "era un home ple de vitalitat i convençut que calia fer un esforç per aconseguir les fites". "En Jordi va fomentar la seva actuació política amb dos eixos: el seu catalanisme profund i irrenunciable sense estridències i la seva concepció de l'Espanya federal i moderna", va subratllar entre aplaudiments.

En la seva intervenció, Teresa Eulàlia Calzada va parlar d'un polític i marit "afectuós, complaent, divertit, amb un gran sentit de l'humor i amb capacitat d'acceptar els errors que havia comes amb la seva vida". Solé Tura, que va rebre la creu de Sant Jordi l'any 2007, patia Alzheimer des del 2004, i la seva viuda va ser molt sincera amb la duresa de la malaltia: "Totes les malalties són maleïdes i cruels, però aquesta afecta la part física i toca el nucli central de la personalitat, la manera de fer, i això la fa més cruel', va explicar, abans de sentenciar que "és en aquest dolor profund que em sento aprop dels malats i milers de famílies que es troben amb aquesta situació". Entre els assistents a l'acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat hi havia l'expresident Pasqual Maragall, que també pateix Alzheimer.

El fill agraeix l'acte, però reitera que arriba tard

Albert Solé, realitzador i fill de Jordi Solé Tura, va agrair l'acte, però va afegir que "com sempre té uns quants anys de retard, potser 31, però era molt important fer-lo, i per nosaltres veure's a tots aquí i sentir la importància i solemnitat de l'acte ens ajuda molt".  El fill de Solé Tura va llegir algunes notes que els han fet arribar diferents personalitats. L'acte també va comptar amb les actuacions musicals de Marina Rossell i Joan Manel Serrat, i l'actor i poeta Jordi Dauder va llegit alguns poemes del mateix Solé Tura.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, va parlar d'un "protagonista indiscutible del nostre temps", que va posar "l'accent més federal" al camí obert pel procés constituent de 1978, un camí "que després es va concretar amb l'Estatut d’Autonomia i que va fer possible la plasmació d'un sistema d'organització política i territorial, que donava una primera resposta al pluralisme de l'Estat".

Fill de Mollet, Solé Tura va tenir una reconeguda trajectòria política, vinculada a grups com l'organització Bandera Roja, el PSUC i el PSC. Com a integrant d'aquest últim partit es va incorporar al govern de l'Estat com a ministre de Cultura. Va ser ponent de la Constitució del 1978 i membre de la Comissió dels Vint que va redactar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 1979.

Edicions locals