Els municipis volen controlar el Consell de Governs Locals en detriment dels partits

L'òrgan representarà municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat

Política

Granollers

Les entitats municipalistes i els representants d'ens locals i supramunicipals van reclamar aquest dimecres 20 de gener al Parlament que el món local controli el futur Consell de Governs Locals -que ha iniciat tramitació parlamentària- en detriment dels partits, per garantir-ne així la seva independència. Els municipis proposen que la designació dels membres del Consell estigui en mans del món local i no dels partits, com fixa el text aprovat pel govern català. Els representants de les comarques i els petits pobles també van reclamar presència directa al Consell per garantir la representativitat de la pluralitat territorial.

Els representants del món local van comparèixer en una llarga sessió de la comissió parlamentària d'Afers Institucionals per exposar les seves objeccions al text de la llei del Consell de Governs Locals aprovat pel govern. El Consell és l'òrgan que ha d'institucionalitzar la representació dels interessos del món local davant de la Generalitat. Es tracta d'una institució prevista a l'article 85 de l'Estatut, de caràcter independent, on seran representats els municipis i les vegueries de Catalunya de manera proporcional a la població i el territori.

El text estableix que integraran el Consell els presidents dels consells de vegueria, l'alcalde de Barcelona i els presidents de les entitats municipalistes més representatives, a més de 100 membres -a l'estil de l'antic Consell de Cent-, cosa que fa que alguns dels compareixents hagin posat en dubte la seva operativitat. I fixa que seran els partits que hagin obtingut més del 5 per cent dels vots a les municipals els que designaran els membres amb nombre proporcional als resultats obtinguts. Precisament aquest és el punt que més recels genera entre els representants del món local, que coincideixen en denunciar que aquest fet pot anar en detriment de la independència de l'òrgan.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, van suggerir que siguin les entitats municipalistes que ells representen les que designin els alcaldes que integrin el Consell. Per ells, es tracta de donar una "oportunitat al consens", i només recórrer a la representativitat de la Llei d'Hondt en cas que el consens i l'acord no sigui possible.

Mayoral reclama un Consell pràctic i eficient
Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), va afirmar que "el Consell de Governs Locals ha de ser una institució rellevant a l'hora de defensar l'autonomia local i d'articular de la manera més eficient els governs locals en el conjunt del sistema institucional de Catalunya". Mayoral reclama un Consell "pràctic, eficient i amb atribucions específiques i clares", que garanteixi la intervenció dels municipis i les vegueries en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afecten de manera específica les administracions locals". De fet, considera que el nou òrgan ha de tenir la capacitat de formular propostes legislatives.

Edicions locals