L'Ajuntament de Lliçà d'Amunt recolza la consulta

PSC i PP fan pinça a Montmeló i Bigues i Riells i diuen 'no' als referèndums

Política

Bigues i Riells, Castellcir, Lliçà d'Amunt, Montmeló

L'Ajuntament de Lliçà d'Amunt va aprovar al ple municipal de dijous passat la moció presentada per Lliçà d'Amunt Decideix en suport a la consulta popular sobre la independència de Catalunya que l'entitat organitza per al 25 d'abril. La moció va ser aprovada amb un ampli suport, amb el vots a favor d'ERC (5, perquè faltava una regidora), CiU (4) i ICV (1), i els vots en contra del PSC (4) i PP (2). És a dir, que l'equip de govern (PSC, CiU i PP) va votar dividit. Des del públic, el president de l'associació Lliçà d'Amunt Decideix, Lluís Cabruja, va defensar el contingut de la moció i va destacar el sentit participatiu i democràtic de la iniciativa ciutadana i de reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya.

I si a Lliçà d'Amunt la moció va prosperar, a Montmeló i Bigues i Riells no. El PSC, que governa als dos municipis, va fer pinça amb el PP i va dir 'no' al referèndum en els plens celebrats la setmana passada. A Montmeló van votar en contra de la moció els sis regidors socialistes i el del PP; els quatre representants d'ICV es van abstenir; i només CiU i ERC van votar-hi a favor. A Bigues i Riells, els cinc regidors del PSC i el del PP van votar 'no' a les consultes independentistes; els quatre de CiU i els dos d'ERC van recolzar la moció; i el d'ICV, Jordi Clua, que -com va avançar AraVallès- tenia el vot decisiu, es va absentar del ple per problemes de salut. Clua és regidor de Medi Ambient i governa amb socialistes i populars. Per tant, el vot de l'alcalde Joan Moreno (PSC) va decidir. Tot i el 'no', la plataforma Bigues i Riells Decideix, que prepara la consulta pel 25-A, espera que el consistori no posi traves al procés.

Per tant, suport del consistori només a Lliçà d'Amunt, on la plataforma que organitza la consulta està recollint un ampli suport entre les entitats locals. A hores d'ara ja són una vintena les associacions i col·lectius organitzats que han expressat formalment la seva adhesió a la iniciativa: Ateneu l'Aliança, Alternativa Lliçà per a tots, BTT-Concos, Colla del Concos, Colla del Pa amb Tomàquet, Cor Claverià l'Aliança, Club d'Escacs, Club de Curling Sporting l'Olla, El Ganxo, Gegants de Lliçà d'Amunt, Grup 24 Hores, Grup d'Ornitologia del Tenes, Òmnium Cultural del Vallès Oriental, Penya Blaugrana Vall del Tenes, Peruanitos-Lliçà d'Amunt i Lliçà Solidari. Lliçà d'Amunt Decideix subratlla que el procés de recollida d'adhesions d'entitats continua en marxa.

Es presenta en societat Castellcir Decideix

D'altra banda, a Castellcir, municipi de 631 habitants, el passat dissabte 30 de gener es va presentar la plataforma Castellcir Decideix, que ha convocat la consulta pel proper 28 de febrer. Entre els ponents de la presentació, a la qual van assistir una cinquantena de persones, hi havia Carles Ibáñez (GIC), alcalde del municipi. El col.lectiu Castellcir Decideix està format per particulars i representants de diferents entitats culturals i esportives del poble, que es reuneixen els dimecres a la sala d'actes de l'Ajuntament. La iniciativa d'endegar el procés per organitzar una consulta a Castellcir va sorgir d'un grup de persones del poble que proposaren que l'entitat EMEC (Endavant Moianès, Endavant la Comarca) presentés una moció a l'Ajuntament per ser votada al ple. La moció va ser aprovada rebent el suport de tots els regidors: 5 del GIC i 2 de CiU.

Edicions locals