Els veïns de Bigues esgotaran totes les vies legals per evitar la nova pedrera

Clapé podria construir una planta per fabricar formigó a l'entrada del municipi

Societat

Bigues i Riells

Els centenars de veïns de Bigues i Riells que s'oposen des de fa anys a l'ampliació de la pedrera del Grup Clapé, representats per la plataforma Salvem Bigues i Riells, esgotaran totes les vies legals possibles per evitar que les màquines foradin la zona dels Tripons, situada als peus dels Cingles de Bertí i suposadament protegida per la xarxa Natura 2000. Així ho va anunciar la mateixa plataforma en l'assemblea informativa realitzada aquest dimecres a la nit al pavelló de Riells, on es van reunir unes cent persones, inclòs l'alcalde del municipi, Joan Moreno (PSC), que ha arribat a un acord amb la comissió d'Urbanisme de la Generalitat i el Grup Clapé per ampliar la pedrera. A canvi, l'empresari renuncia a construir una zona industrial a Can Margarit i retira els contenciosos administratius que havia interposat.

La plataforma Salvem Bigues i Riells, que en el seu moment va aplegar 3.600 signatures en contra de l'ampliació de la pedrera, denuncia que quan els tribunals ja havien desestimat l'amenaça del pagament de 8 milions d'euros al Grup Clapé per l'anomenat cas Margarit -CiU va donar el permís per construir un polígon i després el va retirar-, l'Ajuntament i la Generalitat han arribat a un acord amb l'empresari per permetre-li foradar unes 10,5 hectàrees dels Tripons, construir una planta d'envasat i fabricació de sacs de morter sec, una planta de fabricació de formigó i un abocador de runes d'enderrocs.

Per tot plegat, i si finalment la Comissió d'Urbanisme de Barcelona acaba aprovant el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que permet l'ampliació de la cantera, Salvem Bigues i Riells presentarà al·legacions, un recurs d'alçada i un recurs contencions administratiu contra el procediment que hauria finalitzat amb la modificació del POUM. A més, denunciarà el cas al Síndic de Greuges. Segons denuncia la plataforma, "quan tot semblava guanyat" ni el consistori ni la Generalitat van contestar a les al·legacions presentades per Clapé oposant-se a la suspensió del POUM -i és que hi havien diversos informes desaconsellant la pedrera. Un silenci administratiu que va durar quatre mesos i que ara permeten guanyar la partida judicial a l'empresari. "O les administracions van badar, o tenen interessos comuns amb el promotor", subratlla el membre de Salvem Bigues i Riells i veí de la pedrera, Ramon Bassas.

PSC i ICV van assegurar que la pedrera no es faria
En l'assemblea de dimecres, la plataforma va explicar quina és la situació actual, i l'alcalde de Bigues va prendre la paraula per reiterar el que ja havia apuntat a AraVallèsfa unes setmanes: que l'acord és "el menys dolent per al poble", perquè en gran part repara la "barbàrie" pactada per CiU, és a dir, evita que es construeixi un polígon industrial a Can Margarit i una nova carretera. A la trobada també hi van assistir quatre regidors de l'equip de govern i tres de l'oposició, un d'ERC i dos de CiU. Aquests dos últims van recriminar a l'equip de govern que abans estiguessin en contra de la pedrera i "ara hi estiguin a favor", i també que demanessin a les eleccions el suport de la plataforma per aconseguir el gover per parar la pedrera i ara un cop a dins no defensin les seves promeses. En una línia similar, Bassas -que dimecres va reclamar als polítics que no convertissin el pavelló en un ple- recorda que el diputat socialista Jordi Terrades i la ecosocialista Beth Font van assegurar, des de Bigues, que la nova cantera no es faria.

Salvem Bigues i Riells no sortirà al carrer, però emprendrà totes les mesures legals possibles per aturar la pedrera. Denunciarà el promotor per no reforestar l'actual explotació -tal i com està obligat a fer per llei-, i s'oposarà a tots els permisos que hagi de demanar el Grup Clapé per arrencar la nova cantera. "Farem la feina que l'Ajuntament no fa i defensarem els interessos del poble", sentencia Bassas. Ell és un veí afectat, però d'aquí poc n'hi podrien haver més a l'altre punta del poble. I és que segons va insinuar l'alcalde a l'assemblea, Clapé podria preferir construir la planta de fabricació de formigó als terrenys que té al polígon de Can Barri, a l'entrada del poble -i que li van ser cedits, precisament, per no ampliar la cantera.

Edicions locals