La neu cau amb intensitat a gairebé tot el Vallès Oriental

Deixa sense classe 600 alumnes i obliga a suspendre el transport escolar dimarts

Societat

Castellterçol, Mollet del Vallès, Montseny, Parets del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Pere de Vilamajor, Sant Quirze Safaja

La neu ha arribat amb força a les cotes més elevades del Vallès Oriental, i des de diumenge a la nit neva al Montseny, Sant Pere de Vilamajor, Sant Celoni, Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera, Castellcir, Castellterçol, Sant Quirze de Safaja i Sant Feliu de Codines, entre d'altres pobles. Amb menys intensitat també neva a gairebé la resta de municipis de la comarca. En algunes d'aquestes poblacions s'estan utilitzant màquines llevaneu i es llença sal a les carreteres. A poblacions situades a menys alçada, com Granollers, també neva. Diverses escoles han suspès les classes, i el Consell Comarcal ha anunciat que els serveis de transports escolar i transport adaptat no funcionaran dimarts.

Segons informa el departament d'Educació de la Generalitat, diverses escoles de la comarca no han obert les portes aquest matí per culpa de la nevada. A Sant Quirze de Safaja i Castellterçol, on hi ha més d'un pam de neu acumulada, s'han suspès les classes al CEIP Màrius Torres i la llar d'infants els Quirzets, i a l'escola de primària Ramona Calvet i la llar d'infants Espurna, respectivament. De fet, s'ha suspès la línia de transport escolar que va de Sant Quirze a Castellterçol, i també la que va de Gallifa (Vallès Occidental) a Sant Feliu de Codines, on les escoles han funcionat a mitges: el SES Manuel Carrasco i Formiguera no ha obert, mentre que el CEIP Jaume Balmes ha fet serveis mínims.

S'avança la recollida dels escolars

Alguns centre de la comarca han obert però durant el matí els pares s'hi han anat apropant per endur-se els nens, tot i que el transport escolar de tornada no s'ha suspès, segons informa el Consell Comarcal del Vallès Oriental. Això sí, s'ha avançat i a les dues de la tarda ja ha començat a recollir els nens dels centres de tota la comarca. A Sant Pere de Vilamajor, el CEIP Torre Roja tampoc ha obert les portes aquest matí, però sí que ho han fet el CEIP Vilamagore i la llar d'infants municipal.

Suspès el transport escolar i adaptat

Aquesta tarda el Consell Comarcal ha anunciat que, davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya per les properes hores, i com a conseqüència de les precipitacions en forma de neu caigudes al llarg del dia d'avui, ha pres la decisió de suspendre per dimarts el transport escolar i transport adaptat a tota la comarca. En total, al Vallès Oriental es duen a terme 105 rutes de transport escolar o transport adaptat amb un total de 2.300 usuaris que fan ús dels serveis.

Calen cadenes per anar del Montseny al Brull

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d'alerta del pla especial d'emergències per nevades (Neucat) i la fase d'alerta del pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), pel mal estat de la mar i el fort vent que poden afectar en moltes comarques del país. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat un avís de risc per neu de nivell 2. D'altra banda, la DGPC també ha activat la fase d'alerta del Procicat per l'estat del vent, que a partir d'aquest dilluns a la una del migdia i fins a les set de la tarda podria bufar amb ratxes de 90 quilòmetres per hora, sobretot a la comarques gironines. En aquests moments, les ratxes màximes de vent són superiors als 126 quilòmetres per hora i les comarques més afectades són les de Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, la Selva i Vallès Oriental.

Davant d'aquesta situació meteorològica, la DGPC avisa que cal extremar les precaucions en cas d’haver d'agafar el cotxe i també ha avisat tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes i activin els plans d'emergència municipals si en disposen. De fet, a la comarca ja calen cadenes a la BV-5301 del Montseny a el Brull (Osona). Per la seva banda, l'Ajuntament de Granollers ha activitat el pla d’emergències per nevades, i a la ciutat ja hi ha problemes en la circulació d'autobusos.

Neva fins i tot a Mollet i Parets
Des d'aquest migdia la neu cau amb força fins i tot a Mollet, on l'Ajuntament ha activat el pla municipal per nevades en fase d'emergència. Es recomana a la ciutadania no fer cap activitat a l'aire lliure i no circular per la xarxa viària. I és que està previst que l'episodi de neu s'allargui fins aquesta matinada, el de vent fins dimarts i que a partir de dimecres baixin considerablement les temperatures, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. A Parets, mentre duri la nevada el cos de voluntaris de Protecció Civil escamparà sal a diferents indrets de la vila per evitar que es formin plaques de gel. Els punts previstos són l'avinguda de Lluís Companys, al carrer Major, tant a la calçada com a les voreres, i l'entrada de les escoles. La previsió meteorològica preveia entre 2 i 3 centímetres de neu al municipi, però en les últimes hores aquestes previsions han variat i s'esperen nevades de major intensitat que poden deixar fins a 5 centímetres de neu a la zona.

Envia'ns les imatges de la nevada a [email protected]ès.cat

Edicions locals