Problemes a Rodalies i a les carreteres per la nevada

La Generalitat adverteix que el temporal de neu i vent "anirà a més" fins dimarts

Societat

la Garriga, Granollers, Mollet del Vallès, Sant Celoni

El temporal de neu que afecta el Vallès Oriental i gran part de Catalunya està causant problemes tant a la circulació viària com a la ferroviària. La caiguda d'un arbre interromp la circulació entre Riudellots de la Selva i Caldes de Malavella, i inutilitza des de primera hora de la tarda la línia Barcelona-Portbou, la que travessa la comarca. El servei alternatiu per carretera tampoc s'ha pogut fer per la neu, i centenars d'usuaris de Rodalia segueixen sense poder moure's de Barcelona. A més, la situació ha deixat atrapats uns 500 passatgers de quatre trens de la línia de Renfe entre Barcelona i Portbou, que han hagut de ser rescatats pels Bombers. També s'ha interromput la circulació ferroviària a la línia 3, la que uneix la capital catalana amb la Garriga. Pel que fa a la xarxa viària, a la C-17 es fa difícil circular, ja que s'hi acumulen gruixos importants de neu.

Segons informa el Servei Català del Trànsit, a la C-17 hi ha set quilòmetres de retencions en sentit sud a partir de Lliçà de Vall. També hi ha retencions a l'AP-7 a causa dels talls que es fan al peatge de la Roca. Des d'aquest punt de l'autopista i fins la Jonquera les barreres dels peatges estan aixecades. A més, a la comarca hi ha dues vies tallades. Són la carretera que va de Sentmenat a Caldes (la BV-1243) i la que transcorre entre Sant Celoni  i el Montseny (la BV-5114). A més, segueix essent obligatori l'ús de cadenes a la carretera que va de Montseny al Brull, la BV-5301.

Uns 600 camions aturats a la comarca
A l'alçada de Montmeló els Mossos d'Esquadra desvien des del migdia els camions i tràilers, que tenen  prohibit circular cap al nord per l'autopista, i que aparquen a l'entorn del Circuit de Catalunya i de la discoteca Eibici de Granollers. Els Mossos, que recomanen als camioners que no s'esperin a arribar a aquesta zona per aturar la seva marxa, calculen que fins les tres de la tarda hi havia uns 600 camions al voltant del Circuit.

L'inspector i cap de Trànsit de la Regió Policial Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra, Xavier Carabassa, ha explicat a l'ACN que des d'última hora del migdia "s'estan retirant els camions pesants que pugen per l'AP7 en direcció nord a l'espera que la frontera estigui oberta". Segons Carabassa, els fan sortir a l'alçada de Granollers i els dirigeixen cap als polígons industrials de la zona o el Circuit de Catalunya, on s'han col·locat a la carretera que encercla aquesta instal·lació. Carabassa recomana als camioners que parin quan abans millor el seu viatge: "Els que ja estan aturats no han de patir perquè se'ls recollirà i se'ls portarà a Granollers, on podran descansar i menjar. Però els que encara estan circulant que no intentin arribar fins aquí perquè es complicaria el dispositiu. Que s'aturin on puguin", destaca.

Els camioners passaran la nit a Granollers
L'Ajuntament de Granollers ha posat en marxa un servei gratuït d'autobusos per transportar els conductors de tràilers des de l'aparcament de l'Eibisí fins al centre de la ciutat. El consistori també prepara el dispositiu necessari per allotjar els conductors durant aquesta nit a la ciutat. L'espai escollit finalment és el Palau d'Esports, que s'ha habilitat per acollir els camioners. La Creu Roja porta mantes i matalassos.

Per la seva banda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha alertat que el temporal de neu, vent i pluja que afecta Catalunya "anirà a més i no a menys" fins dimarts. Les previsions indiquen que les nevades podrien finalitzar la matinada de dimarts, però el vent i el temporal s'allargarà durant aquest dilluns i tot dimarts. Les zones més afectades per la neu són la Catalunya central i Girona, tot i que les nevades poden arribar també al litoral de Barcelona i Tarragona.

Edicions locals