El temporal de neu afluixa però baixen les temperatures

Centenars de camioners i usuaris de Rodalies atrapats fan nit al Vallès Oriental

Societat

Granollers

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) espera que aquest dimarts les nevades continuïn en algunes comarques catalanes, entre les quals el Vallès Oriental. Això sí, preveu que siguin més febles que les de dilluns, i que vagin minvant al llarg del dia. La cota de neu pujarà als 200 metres. Tot i això, el SMC ha emès un avís de nivell 2, vigent fins a la matinada, que dóna com a probable que en alguns punts del Vallès Oriental situats a més de 600 metres es registrin gruixos superiors als 20 centímetres d'alçada. Per això, el departament d'Interior de la Generalitat ha demanat que no es vagi a classe a les zones més afectades pel temporal. De fet, el Consell Comarcal ha suspès els transport escolar i adaptat durant tota la jornada. A la comarca es duen a terme 105 rutes de transport escolar o adaptat amb un total de 2.300 usuaris que en fan ús.

Aquest dimarts, segons apunta el SMC, les temperatures aniran en descens, sobretot les mínimes. Les màximes pujaran de manera entre lleugera i moderada. Les mínimes estaran entre els -13°C i els -8°C al Pirineu; entre -8°C i -3°C al Prepirineu i la depressió central i entre 5 i 10°C al litoral. El vent bufarà entre fort i molt fort en general, excepte a les comarques de Lleida, on serà moderat amb cops forts. Per tot plegat, Protecció Civil manté activada l'emergència 2 del Pla Neucat, així com les alertes del Procicat per risc de vents i risc d'allaus.

Atrapats als trens i les estacions
Dilluns, segons va informa Adif, la caiguda d'un cable d'alta tensió a la zona de Granollers va obligar a interrompre des de les cinc de la tarda la circulació de la línia 2 nord de Rodalies, la que va de Barcelona a la capital del Vallès Oriental. De fet, des de dos quarts de tres de la tarda ja es trobava interromput el servei de mitja distància de Barcelona a Portbou per la caiguda d'un arbre al tram Caldes de Malavella-Fornells. Tot plegat va fer que centenars de passatgers de la comarca quedessin 'atrapats a Barcelona, sense poder tornar a casa; i que uns 900 passatgers de quatre trens de la línia de Renfe entre Barcelona i Portbou passessin hores dins dels vagons, sense poder-ne sortir; ja de nit van ser rescatats pels bombers.

Un tren va quedar aturat a l'estació de Montmeló amb 400 viatgers; l'Ajuntament del municipi va preparar el poliesportiu per allotjar-los, però finalment el tren va poder reprendre la marxa a última hora. També hi havia un tren a l'estació de Sant Celoni amb 490 viatgers; els equips de Protecció Civil han allotjat al pavelló municipal les gairebé 500 persones que s'han vist obligades a fer nit al municipi. Se'ls ha proporcionat aigua i entrepans.

Aquest matí de dimarts, i segons informa Adif, es manté suspès el servei de trens de mitja distancia de la línia Barcelona-Girona-Portbou, la que travessa la comarca, per falta d'alimentació al tram a la part nord de la línia. Per aquest motiu, els serveis de llarga distància que enllacen Barcelona amb França no presten servei. Rodalies ja funciona, però amb uns retards destacables.

Carreteres tallades i camioners a Granollers
Pel que fa a les carreteres, durant la jornada de dilluns va romandre tancada l'AP-7 a l'alçada de la Roca, en direcció nord. També es va tallar la BP-1432, a Bigues i Riells; la BV-1243, a Caldes de Montbui; i la BV-5114, de Sant Celoni al Montseny. A més de la C-17 a l'alçada de Figaró. El tall a l'AP-7, causat per la caiguda d'una línia d'alta tensió a l'altura de Maçanet de la Selva, va fer que els Mossos d'Esquadra aturessin gairebé un miler de tràilers i camions i els obliguessin a aturar-se a l'entorn del Circuit de Catalunya i de la discoteca Eibici de Granollers. El consistori va posar en marxa un servei gratuït d'autobusos per transportar els conductors de tràilers des de l'aparcament de l'Eibisí fins al centre de la ciutat. L'Ajuntament de Granollers també va preparar el dispositiu necessari per allotjar els conductors durant aquesta nit a la ciutat, concretament al Palau d'Esports.

Carreteres de la Generalitat diu que al llarg del matí d'aquest dimarts la xarxa viària bàsica funcionarà amb normalitat, tot i que continuen tallades l'autopista AP-7, entre Maçanet de la Selva i la frontera francesa, i l'autovia C-17 a Aiguafreda.

Pel que fa a les escoles, el departament d'Educació informa que entre el Vallès Oriental i el Maresme aquest dimarts han tancat diversos centres, i 17.950 alumnes s'han quedat sense classe. Tot el transport escolar de la comarca ha quedat suspès. Segons assegura Interior, durant tota la jornada de dilluns a la comarca no es van produir danys personals.

Edicions locals