Uns 500 usuaris de Rodalies passen la nit al pavelló de Sant Celoni

A Granollers i Montmeló els camioners dormen a les cabines i no als poliesportius

Societat

Aiguafreda, Granollers, Montmeló, Sant Celoni

Centenars d'usuaris de Rodalies i de conductors -sobretot camioners- que dilluns van quedar 'atrapats' per la nevada han passat la nit al Vallès Oriental. Al pavelló municipal de Sant Celoni han dormit -o ho han intentat- uns 500 passatgers de dos trens que van quedar immobilitzats a l'estació d'aquest poble vallesà. L'Ajuntament i els equips de la Creu Roja van facilitar mantes, menjar i aigua als viatgers. Aquest matí, al voltant de les nou, totes les persones han pogut marxar amb autobusos. De fet, Rodalies ja funciona, però amb destacables retards. També Granollers i Montmeló havien preparat poliesportius per acollir centenars de conductors, però aquests han preferit passar la nit a les cabines dels vehicles.

L'Ajuntament de Sant Celoni ha explicat que, malgrat que les persones que viatjaven en tren estaven incomunicades des del migdia, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya no va avisar el consistori fins a les set de la tarda, demanant allotjament pels passatgers de dos trens: un provinent de Barcelona i amb destí Figueres amb 490 persones i un altres provinent de Maçanet amb 130 persones. En aquell moment es va activar el Pla Bàsic d'Emergències, i l'alcalde i diversos regidors i treballadors de l'ajuntament i Creu Roja van iniciar la gestió de l'espai on ubicar les persones afectades i de l’alimentació -es van buscar proveïdors de caldo, entrepans i aigua per sopar i croissants i sucs per esmorzar.

L'Agrupament Escolta Erol i alguns particulars van organitzar la recerca de mantes, matalassos i màrfegues. Des del pavelló es va gestionar la reubicació d'una desena de persones als hotels disponibles i algunes persones grans o delicades de salut van allotjar-se a cases particulars. També es va proporcionar la medicació específica a set persones que es van traslladar a l’Hospital; material divers com bolquers, biberons, líquid de lents, carregadors de mòbil i connexió de portàtils... Al voltant de les 8 del vespre, tres autocars van traslladar als afectats des de l'estació de tren fins al pavelló.

La Generalitat va reaccionar tard
No va ser fins a les 21:40h que l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu (CiU), va rebre la primera trucada oficial de la Generalitat, per part del Secretari de Mobilitat, Manel Nadal, que li anunciava que probablement es podria restablir la circulació de trens direcció Barcelona. Dos autocars van acompanyar 51 persones a l'estació per agafar un tren cap a Barcelona. Els autocars però no van tornar buits perquè a l'estació hi havien 52 persones provinents de Maçanet que demanaven ser allotjades al pavelló. Unes hores més tard, en van arribar 25 més i després unes altres 8, amb diferents trens. Aquest dimarts al matí, al no rebre cap informació de la Generalitat, Deulofeu ha trucat a Nadal per conèixer la situació i poder informar a les persones que estaven al pavelló. Finalment  l'hi han anunciat l'enviament de 7 autocars per portar tota la gent cap al seu destí. A les nou sortien tots de Sant Celoni. En aquest sentit, l'alcalde ha denunciat que, "si bé entenem que s'ha viscut una situació excepcional, hem trobat a faltar més informació i més suport per part de Renfe i del CECAT".

Poca gent al Palau d'Esports de Granollers
L'Ajuntament de Granollers, amb l'ajuda de diverses entitats, com ara la Creu Roja, havia preparat el Palau d'Esports per acollir centenars de camioners que tenien el vehicle estacionat als voltants del Circuit de Catalunya i a l'aparcament de la discoteca Eibici de la capital del Vallès Oriental -fruit del tall a l'autopista AP-7, a la Roca, en sentit nord. Segons dades dels Mossos d'Esquadra, uns mil vehicles han passat la nit en aquestes dues zones. Però finalment la majoria dels conductors de tràilers i camions -per vigilar de prop les càrregues que porten i el mateix vehicle- han preferit dormir a les seves cabines, molt ben condicionades per aquestes ocasions. Això sí, s'han repartit entrepans i aigua entre els conductors. Tot plegat ha fet que al Palau d'Esports només hi passessin la nit una cinquantena de persones, que a primera hora del matí d'aquest dimarts ja han pogut marxar.

A Montmeló també es va preparar el pavelló municipal per acollir els usuaris d'un tren atrapat a l'estació del municipi -un dels quatre que va quedar atrapat a la línia Barcelona-Girona-Portbou. Però a última hora de la nit el tren va poder reprendre la marxa i finalment ningú ha passat la nit al poliesportiu. Ajuntament i Protecció Civil també es van apropar a l'estació per repartir menjar i begudes.

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Aiguafreda va obrir i preparar el pavelló del municipi per acollir a part dels passatgers d'un tren de la línia de Puigcerdà que va quedar atrapat a l'estació de Sant Martí de Centelles (Osona). També hi han pogut passar la nit alguns conductors atrapats a la carretera C-17.

Edicions locals