El temporal de neu s'allunya i el vent amaina

Tots els centres educatius obren i es reprèn el servei de transport escolar i adaptat

Societat

Granollers

La neu s'allunya de Catalunya i del Vallès Oriental, el vent amaina i l'onatge perd força. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el temporal s'ha acabat i el balanç indica que la nevada ha estat una de les més importants dels darrers anys pel que fa a gruixos i a extensió geogràfica afectada, comparable a la del 30 de gener de 1986, a la de l'1 de març de 1993, a la del 14 i 15 de desembre del 2001 i a la del 27 i 28 de gener del 2006. Però a partir de la nit d'aquest dimecres disminuiran força les temperatures i es produiran glaçades generalitzades. La Direcció General de Protecció Civil manté activada l'emergència 2 del pla Neucat, i la fase d'alerta del Procicat per risc de vents, estat de la mar i allaus.

Pel que fa a la predicció, durant tota la jornada podrien produir-se algunes nevades disperses de poc abast geogràfic a punts del nord-est de Catalunya. El temporal marítim, que encara és fort al nord de Catalunya, afluixarà. El fred, en canvi, anirà a més, i la nit de dimecres a dijous serà extremadament freda al Vallès Oriental, amb glaçades generalitzades. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu una entrada d'aire fred en les pròximes hores que pot registrar les temperatures més baixes la nit de dimecres a dijous, amb termòmetres que poden baixar fins als 10 graus negatius a l'interior i els zero graus al litoral.

A la comarca, gairebé tots els ajuntaments han desactivat els plans d'alerta pel temporal. No es van registrar danys personals, però si algun accident de poca importància a les carreteres secundàries, amb cotxes incontrolats per la neu i per no portar cadenes. A banda de l’afectació al trànsit, la intensa nevada va provocar -sobretot dilluns a la tarda- d'altres incidències, com per exemple a l'antiga bòbila de ceràmiques Font, a la carretera comarcal de Cardedeu, al polígon Ramassar de les Franqueses, on es va enfonsar pel pes de la neu, sense provocar danys personals. Els Bombers (veure imatge adjunta) van fer més de cent sortides a tota la comarca entre dilluns i dimarts. També es van registrar alguns problemes de subministrament elèctric.

Problemes només a carreteres secundàries
Pel que fa a les carreteres, dimarts es va obrir el trànsit tant a l'autopista AP-7 com a la carretera C-17. Els problemes van continuar, però, a quatre carreteres secundàries que des de dilluns estan tancades: la BP-1432, de Bigues i Riells a Sant Feliu de Codines; la BV-1243, a Caldes de Montbui; la BV-5114, de Sant Celoni al Montseny; i la carretera que, precisament, travessa el massís del Montseny.

Els serveis de transport escolar i adaptat s'han normalitzat aquest dimecres, després que el consell Comarcal decidís suspendre'ls dimarts. Alumnes i usuaris han pogut accedir als serveis a les parades i hores previstes per les diferents rutes. Les 111 línies de transport escolar i adaptat de la comarca han reprès el servei tant bon punt s'ha comprovat que les condicions de les carreteres per les que s'han de desplaçar garantien una circulació segura. Totes les escoles de la comarca han obert les seves portes, després que dimarts més de 10 mil alumnes de la comarca es quedessin sense classe.

Edicions locals