L'Ajuntament de Mollet edita una guia de llenguatge no sexista

S'ha repartit entre totes les persones que treballen a l'administració municipal

Societat

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora -el 8 de març-, ha editat una guia de llenguatge no sexista, una eina adreçada a les persones que treballen a l'administració local amb l'objectiu "d'avançar en la creació d'un llenguatge que abandoni qualsevol ús discriminatori, no sexista, androcèntric i que s'adapti a les noves necessitats socials". La guia conté consells i exemples per a un llenguatge sense contingut sexista. Així, es recomana abandonar l'ús del masculí com a genèric i diferenciar la forma masculina i femenina (els professors i les professores) sempre que sigui possible. A més, es donen fórmules i recomanacions, com ara utilitzar formes genèriques (el professorat).

La guia editada per l'Ajuntament de Mollet també proposa exemples per a la redacció de documents administratius, encapçalaments, formes dobles... i exemples de com solucionar problemes estilístics sense caure en el llenguatge sexista. A banda d'oferir consells i exemples per a un llenguatge no sexista, la guia també inclou un apartat sobre el marc jurídic en aquest aspecte, un glossari sobre vocabulari relacionat amb la igualtat de gènere i les línies bàsiques del Segon Pla d'Igualtat de Gènere de l'Ajuntament, aprovat l'any 2009. L'Ajuntament ha editat aquesta guia, tot coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, com a "mostra del treball que la pròpia administració està fent en matèria d'igualtat de gènere", subratlla el consistori. L'edició de la guia sorgeix de l'elaboració del II Pla d’Igualtat 2009-2012 de l'Ajuntament de Mollet.

La Guia de llenguatge no sexista s'ha repartit entre totes les persones que treballen al consistori i als diferents equipaments municipals. Tot i això, tothom qui estigui interessat en consultar-la i seguir els consells bàsics per a un llenguatge no sexista, pot fer-ho a través del web municipal www.molletvalles.cat. Segons l'Ajuntament molletà, la guia "pot esdevenir un recurs útil i pràctic, també per a totes aquelles empreses que tinguin sensibilitat per la igualtat de gènere i vulguin modernitzar el seu llenguatge i la comunicació amb els seus públics".

Taller sobre noves masculinitats a l'Ajuntament

També a l'entorn de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, s'ha organitzat un taller sobre noves masculinitats adreçat a treballadors i treballadores de l'Ajuntament, en el qual es van inscriure 40 persones, de les quals el 25 per cent eren homes. El taller pretenia demostrar que bona part dels conflictes de la nostra societat estan relacionats amb la identitat masculina masclista o tradicional i com, si es canvien els rols establerts del sistema patriarcal, pot canviar la societat. El taller reflexionava sobre les repercussions socials i els costos d'aquest rol masclista i donava consells de com aplicar aquesta tesi de les masculinitats alternatives a les polítiques de l’administració. El taller estava impartit per Daniel Gabarró, membre de l’Associació d’Homes Igualitaris, i autor del llibre Trasformar a los hombres: un reto social.

Edicions locals