Les temperatures de tota la comarca cauen en picat

La Generalitat activa l'avís de situació meteorològica de risc per onada de fred

Societat

Caldes de Montbui, Granollers, Mollet del Vallès, Parets del Vallès, Sant Celoni, Tagamanent, Vilanova del Vallès

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al departament de Medi Ambient i Habitatge, preveu per a aquesta pròxima nit una baixada important de les temperatures. De fet, la previsió és que s'assoleixin els valors més baixos d'aquest episodi de fred a molts punts del país. La temperatura mínima a primera hora de dijous baixarà dels -5 ºC a tot l'interior de Catalunya -inclòs el Vallès Oriental-, i podrà baixar dels -10 ºC a punts de la Depressió Central i arribar a valors propers als -15 ºC a algunes valls pirinenques. A punts del Litoral la temperatura mínima baixarà dels 0 ºC. A més, és probable que al llarg dels dos propers dies hi hagi algunes precipitacions en forma de ruixat feble i dispers de neu o neu granulada, que podran caure a punts de la meitat est del país, i del Litoral i Prelitoral central.

A causa d'aquesta predicció, el SMC té activats avisos de Situació Meteorològica de Risc per onada de fred i neu. Per la seva banda, i davant el risc que les carreteres pateixin glaçades, el Servei Català de Trànsit demana extremar la precaució a la carretera i que, en la mesura del possible, s'evitin desplaçaments en vehicle privat i es prioritzi l'opció del transport públic.

Un dels març més freds dels últims 10 anys
Un terç de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del SMC amb més de 10 anys de dades han enregistrat, fins al dia 10 de març al matí, la temperatura més baixa de la sèrie per un mes de març (37 de les 116 estacions disponibles), la majoria d'elles situades en punts del centre i nord del país. En general, els valors més baixos d'un mes de març en aquestes estacions dataven fins ara del març de 2005, quan es va produir una invasió d'aire fred comparable a l'actual. En aquella ocasió, els valors més baixos es van enregistrar durant diverses jornades dels primers 10 dies del mes.

Les estacions meteorològiques del Vallès Oriental han registrat aquests últims tres dies mínimes força baixes. A Caldes de Montbui dilluns -el dia de la nevada- es va registrar una temperatura mínima de -0,4 ºC; dimarts de -2,1 i aquest dimecres de -4,7. A l'estació de Parets les mínimes dels últims tres dies han estat de 0 ºC, -0,6 i -2,3. A Tagamanent, al Parc Natural del Montseny: -3,8 ºC, -5,6 i -8,6. I a Vilanova del Vallès: -0,9 ºC, -2,9 i -4,4.

Les recomanacions de Protecció Civil
La Direcció General de Protecció Civil recomana, si la gent està als seus habitatges, revisar l'estat de la teulada, el baixant de l'aigua i el sistema de calefacció, i aïllar les entrades d'aire. Revisar també les branques dels arbres, ferun ús correcte dels sistemes de calefacció i desconnectar els aparells elèctrics que no siguin necessaris. A l'exterior, Protecció Civil recomana abrigar-se bé i protegir-se sobretot la cara i el cap. "En general, tingueu especial cura de la gent gran, nadons, malalts i persones amb mobilitat reduïda i eviteu que surtin de casa per períodes perllongats", subratlla. Pel que fa als vehicles, portar cadenes, llanterna i manta de viatge; informar-se sempre de les previsions meteorològiques i de l'estat de la xarxa viària als mitjans de comunicació; evitar agafar el cotxe, especialment de nit, i no viatjar sol; circular per les vies principals i autopistes; augmentar les precaucions en la conducció en funció de l'estat de la via, i, si encara hi ha neu a la calçada, aturar el vehicle en un lloc segur i posar les cadenes a les rodes motrius.

Edicions locals