El Servei Meteorològic de Catalunya anuncia la fi de l'episodi de fred

A partir de diumenge la situació meteorològica a la comarca tendirà a millorar

Societat

Granollers

El Servei Meteorològic de Catalunya anuncia la fi de l'episodi de fred que ha cobert el Vallès Oriental els darrers tres dies i preveu que la temperatura anirà pujant de manera lenta però progressiva. Tot i així, durant les properes matinades les glaçades seguiran essent generalitzades. A banda, fins aquest divendres al migdia encara són possibles algunes precipitacions disperses i aïllades en forma de ruixat de neu o neu granulada a punts del Litoral i del Prelitoral central i nord de Catalunya. La cota de neu estarà al voltant dels 200 metres, tot i que en moments de xàfec podria arribar a baixar localment fins a nivell del mar. Dissabte a la tarda arribarà una nova pertorbació que podria donar lloc a nous xàfecs de neu, especialment a punts de muntanya de l'interior.

La previsió a mitjà termini indica que a partir de diumenge la situació meteorològica tendirà a millorar. Durant aquesta setmana, entre els dies 8 i 11 de març, en 51 de les 119 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al departament de Medi Ambient i Habitatge, amb més de 10 anys de dades, han assolit la temperatura més baixa en un mes de març. Això també s'ha produït en 4 de les 9 estacions amb 20 anys o més de dades disponibles.

Durant la nit del 9 al 10 de març, totes les estacions disponibles d'alta muntanya (a una altitud superior als 1.800 metres) van enregistrar els valors de temperatura més baixos de la sèrie en un mes de març. La temperatura més baixa enregistrada durant l’episodi han estat els -20,8 ºC del dia 10 de març de 2010 a l'estació de Boí (2.540 m), situada a la comarca de l'Alta Ribagorça. A l'àmbit de l'alta muntanya, la temperatura mínima de l'episodi ha resultat entre 1 i 2 ºC inferior a l'assolida durant el mes de març de 2005, quan es va produir una important onada d’aire fred a principis de mes i es van enregistrar els anteriors valors mínims de la sèrie.

Durant la nit del 10 a l'11 de març la temperatura ha baixat més que la nit anterior en algunes estacions situades a fondalades i planes de l'interior, així com en alguns punts del litoral, mentre que a l'alta muntanya la temperatura s'ha recuperat entre 3 i 8 ºC. A Moià (Bages), per exemple, no s'assolia una temperatura tan baixa en un mes de març des de l'any 1971.

Edicions locals