L'institut escola el Calderí de Caldes serà una realitat el 2013

La Generalitat engega, amb dos anys de retard, el projecte per construir el centre

Societat

Caldes de Montbui

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar el passat 5 de març la licitació per la redacció del projecte bàsic i d'execució del CEIP el Calderí. Per tant, comença el procés que ha de culminar amb la construcció d'un Institut Escola a Caldes de Montbui. Així ho van explicar en roda de premsa l'alcalde Jordi Solé (ERC) i la regidora d'Eduació, Montserrat Hernàndez. Solé va destacar que ara "cal treballar amb positiu perquè el projecte sigui una realitat amb la màxima celeritat possible", amb la col·laboració de la Generalitat, l'Ajuntament, la comunitat educativa del Calderí i, per extensió, tota la comunitat educativa de Caldes. El consistori preveu que el nou centre sigui una realitat el 2013, és a dir, que aculli alumnes el curs 2013-2014.

Els instituts escoles -com el que hi haurà a Caldes- són models de centres educatius reconeguts per primera vegada en la Llei d'Educació de Catalunya de juliol de 2009, que aposten perquè l'alumne visqui totes les seves etapes educatives entre les mateixes parets. L'objectiu és que comenci i finalitzi l'escolarització mantenint un únic projecte educatiu. L'institut escola de Caldes acollirà, doncs, alumnes de 3 a 16 anys (Educació Primària i ESO), amb dues línies per curs i una capacitat per a 690 estudiants (450 a primària i 240 a secundària). Caldes serà el tercer municipi de Catalunya, després de Lloreta de Mar (la Selva) i Masquefa (Anoia), que acollirà un institut escola.

Dos anys més de barracons

Actualment l'escola el Calderí, adreçada només a infants de primària, està ubicada en mòduls prefabricats al barri Bugarai. Això, juntament amb el retard de la Generalitat a l'hora d'encarregar el projecte constructiu d'un institut que havia promès que estaria acabat el 2011, ha provocat les queixes de pares, professorat i alumnes. L'escola ha anat creixent des del 2006 en aquest espai provisional i actualment compta amb 222 alumnes i 19 mestres que, segons denuncien des del centre, "es veuen obligats a treballar i conviure en un espai que cada any que passa, tot i créixer en nombre de barracons -ja n'hi ha vuit-, es va fent petit per a complir amb les seves funcions educatives". Pares d'alumnes i professors porten anys esperant un edifici en condicions que ara es començarà a dissenyar.

De fet, l'escola ha estat reclamant l'agilització del procés al departament d'Educació del govern català amb el suport de l'Ajuntament. En aquest sentit, el consistori calderí va aprovar una moció adreçada a Educació i demanant rapidesa a l'hora de tirar endavant el projecte; i la comunitat educativa del centre va liderar diverses mobilitzacions que reivindicaven la ràpida construcció de la nova escola -la última, aquest dimecres davant la seu dels Serveis Territorials d'Educació del Vallès Oriental-Maresme, a Granollers. Finalment, la Generalitat ha licitat la redacció del projecte per un import de 652.624 euros. Segons el calendari previst, les ofertes es podran presentar fins el 26 d’abril; el 10 de juny n'escolliran una. Un cop adjudicat, l'empresa guanyadora del concurs tindrà sis mesos per executar la redacció.

Edicions locals