Mollet preveu reduir un 10% la factura elèctrica gràcies al nou 'pla Zapatero'

L'Ajuntament invertirà el 2010 uns 6 milions d'euros en obres i despesa social

Societat

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet ha presentat aquesta setmana els projectes que ha aprovat el ministeri de Política Territorial per ser finançats amb el nou Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), l'anomenat 'segon pla Zapatero'. La inversió a la ciutat durant el 2010 serà de més de 5,6 milions d'euros en obres i despesa social. Un cop finalitzin les intervencions subvencionades pels fons estatal, el consistori preveu aconseguir un estalvi del 10 per cent en la seva factura de consum energètic i del 7 per cent en emissions de CO2. Així, millorarà l'enllumenat públic a quatre barris de la ciutat -el 2008, amb el FEIL, ja va arrencar aquesta iniciativa- i farà instal·lar una pèrgola fotovoltaica a l'avinguda de Can Magarola.

Mollet disposarà aquest any de 5.612.069 euros procedents del finançament extraordinari de l'Estat per afavorir l'ocupació, del FEOSL. El nou Fons estatal és diferent del FEIL 2009, ja que prioritza la sostenibilitat econòmica de les administracions locals, la sostenibilitat ambiental i la despesa social. De l'import que l'Estat destinarà a Mollet, l'Ajuntament dedicarà un 20 per cent a projectes de l'àmbit educatiu, l'atenció a persones en situació de dependència i altres de programes i serveis de caràcter social. A més, el consistori desenvoluparà diferents projectes relacionats amb la implantació d'infraestructures, desenvolupament tecnològic i xarxes de telecomunicacions encaminades al compliment de la Llei d'accés electrònic de la ciutadania als Serveis Públics i a la millora de l'eficàcia i eficiència de l'administració. Del total del FEOSL, l'Ajuntament destinarà a aquest àmbit el 22 per cent.

Reformes a deu centres educatius

En obres en espais i equipaments (sostenibilitat ambiental) s'invertirà el 58 per cent de l’import del FEOSL. Es tracta de projectes que tenen per objectiu potenciar l'estalvi i l'eficiència energètica, l'ús d’energies renovables, la millora de la mobilitat urbana per a una ciutat més sostenible... En aquest àmbit destaca la inversió de més d'un milió d'euros que es destinarà a reformes en deu centres educatius de la ciutat. Es vol aconseguir una millor eficiència energètica dels edificis escolars (actuacions en finestres, calderes, impermeabilitzacions, enllumenat, aïllament de paviments...).

A més de les millores a la ciutat i als serveis, un altre dels objectius d'aquest fons és l'ocupació. Segons els primers càlculs, l'Ajuntament preveu que s'ocuparan 203 persones. Aquest nombre, però, pot augmentar, "ja que les empreses que optin a desenvolupar algun d'aquests projectes poden proposar més ocupació", subratlla el consistori. En aquests moments, ja han estat adjudicats onze projectes, dels quals nou s'han adjudicat a empreses de la ciutat. Els altres vint-i-un projectes s'aniran adjudicant en un breu termini de temps perquè les obres i serveis puguin estar acabades abans de finalitzar l'any.

Edicions locals