CiU exigeix a Ribalta que demostri que va tornar els diners de la Visa

El batlle de les Franqueses va pagar despeses pròpies amb la targeta del consistori

Política

les Franqueses

El grup municipal de CiU a les Franqueses ha presentat una instància demanant que se'ls faciliti el certificat de l'interventor municipal on consten els ingressos de les despeses realitzades "incorrectament" amb la targeta Visa de l'alcalde, Esteve Ribalta (PSC), per comprovar que aquest -tal i com assegura- va ingressar a la caixa municipal l'import dels pagaments particulars que va fer a Ikea i Caprabo. En la comissió especial de comptes de la liquidació del pressupost de l'any 2008, CiU va detectar diverses irregularitats en els pagaments realitzats amb la targeta Visa del batlle, com compres particulars a Ikea i Caprabo, i pagament de benzina. Ribalta reconeix haver utilitzat la targeta de l'Ajuntament per comprar a Ikea i Caprabo, però assegura que va tornar els diners en metàl·lic.

L'alcalde socialista de les Franqueses va explicar que va pagar per error una factura personal d'uns 200 euros a l'Ikea amb la Visa del consistori, i que va utilitzar la mateixa targeta de crèdit en una compra al supermercat Caprabo perquè la seva personal no funcionava. Assegura que l'endemà va tornar els diners a l'Ajuntament. CiU diu que no han tingut cap constància escrita dels moviments econòmics del reingrés d'aquestes quantitats, que no són despeses de representació del càrrec d'alcalde, i demana consultar la documentació pertinent del reingrés.

El grup municipal de la federació nacionalista a les Franqueses ha demanat que els membres de CiU que formen part de la comissió especial de comptes tinguin accés a la documentació sobre la despesa generada durant el 2009 amb la targeta Visa de l'alcalde. CiU vol comprovar "si va haver-hi desviacions de compres no pròpies a les despeses de representació del batlle, tal com va passar durant el 2008". Segons CiU, les irregularitats detectades en la liquidació del pressupost de 2008 són de "naturalesa greu", ja que es tracta de despesa amb diner públic, que han superat els controls de la intervenció municipal. Per tant, CiU creu que és necessari analitzar si els controls administratius bàsics han estat aplicats en les despeses generades amb la Visa de l'alcalde durant el 2009.

CiU demana que es doni de baixa la Visa de l'alcalde

Per tot plegat també ha presentat una moció d'urgència en què demana que es doni de baixa la targeta Visa de l'alcalde Ribalta "per no complir els requisits establerts de control dels serveis d'intervenció municipal". Segons apunta CiU, la petició neix després que es detectés un fort augment de les despeses de representació des que es disposa d'aquesta targeta Visa. En la moció, CiU també demana que les despeses de representació que generin els polítics del govern, de la mateixa manera que qualsevol treballador de l'Ajuntament, es tramitin mitjançant un full de liquidació amb els corresponents justificants, "tal com està establert". Segons CiU, la targeta Visa que utilitza l'alcalde no permet fer un control dels pagaments que s'imputen, ni tampoc hi ha una supervisió de les despeses que es realitzen per part dels serveis tècnics d'intervenció.

Ribalta acusa Torner de pagar-se les vacances

Ribalta ja ha contraatacat denunciant que l'exalcalde de CiU al municipi, Francesc Torné, va fer servir diners públics quan estava de vacances. En concret, i en una carta enviada a El 9 Nou, Ribalta parla de factures de benzina, peatges i restaurants pagats durant una estada en unes termes de Lleó. Torné nega que pagués despeses de vacances amb diners públics i justifica el viatge a Lleó perquè va anar a visitar un parc fluvial impulsat per la Junta de Castella i Lleó similar al que es volia fer al parc del Falgar.

Edicions locals