El temporal destrossa boscos i eleva el risc d'incendi

Ajuntaments i propietaris de terrenys demanen ajuts per tallar els arbres caiguts

Societat

Castellcir, Castellterçol, Figaró-Montmany, la Garriga, Montseny, Sant Fost de Campsentelles, Sant Quirze Safaja, Tagamanent, Vilanova del Vallès

La nevada de dilluns també passa factura als boscos. Arbres caiguts i feina de vint anys perduda en un moment en què el sector silvicultor també nota els efectes de la crisi. "Plou sobre mullat", afirma el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira. Després del temporal, ara la feina consisteix en visitar els boscos i analitzar l'abast dels danys. Segons subratlla Rovira, s'hauran de retirar els arbres caiguts perquè, sinó, eleven el risc d'incendi. Per això el consorci reclama a la Generalitat una línia urgent d'ajuts directa als propietaris per recuperar el potencial forestal de les masses arbrades i per a l'obertura de camins i pistes forestals. També els ajuntament del Vallès Oriental afectats demanen ajut a les administracions.

Es preveu que l'afectació d'aquesta nevada sigui catastròfica, sobretot, en plantacions i boscos de la zona del Gironès, Baix Empordà, Osona, la Selva, nord del Maresme i Vallès Oriental, si bé la dificultat d'accedir en aquests moments a les finques forestals impedeix poder fer una exploració concreta de les zones afectades. Segons explica el Consorci Forestal de Catalunya, en una primera apreciació des dels vorals dels camins que ja s'han obert, les masses afectades principalment per la nevada han estat d'alzina, alzina surera, pi pinyer, roure i pi blanc. La nevada ha afectat de manera molt general el regenerat de les masses forestals doblegant i trencant els arbres joves. En el cas dels arbres adults les afectacions principals han estat l’arrencada i trencada dels peus i la caiguda de branques de les copes.

Un polvorí molt car de netejar
El Consorci Forestal de Catalunya demana que es controli l'accés motoritzat i l'ús inadequat de camins i pistes forestals per tal d'evitar accidents a causa del seu estat (branques i arbres caiguts) i alhora per evitar danys en els mateixos camins degut a les condicions del terreny. Una altra de les tasques més complicades serà retirar les branques i netejar el sotabosc per frenar el risc d'incendis aquest estiu. Rovira comenta que els boscos encara no estan del tot nets després del temporal de Sant Esteve i que ara s'hi suma el d'aquesta setmana. "És un polvorí", sentencia Rovira, que afegeix que netejar els arbres i les branques caigudes té uns costos "molt alts". Des del punt de vista mediambiental també cal enretirar aquests arbres caiguts per evitar que quan es podreixi la fusta puguin ser un canal per a la proliferació de plagues. "En alguns boscos la pràctica totalitat dels arbres estan trencats, arrencats de soca, amb les capçades trencades o partits per la meitat", conclou el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya.

A la comarca, hi ha boscos afectats al Montseny, Tagamanent, Figaró-Montmany, Vilanova del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, la Garriga, Castellcir, Castellterçol, Fogars de Montclús i Sant Esteve de Palautordera, entre d'altres poblacions. A Sant Quirze de Safaja una alzina va caure sobre l'escola bressol del municipi, foradant la teulada d'aquesta; per sort, no hi havia ningú dins del centre educatiu.

Edicions locals