Cau una banda acusada de perpetrar robatoris amb força al Vallès Oriental

Els Mossos i la Guàrdia Civil detenen set albanesos i intervenen 120.000 euros

Societat

Ametlla del Vallès, Bigues i Riells

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut a Barcelona set persones d'origen albanès acusades de perpetrar una setantena de robatoris amb força i violència, una quarantena dels quals s'haurien comès a les comarques del Vallès Oriental -a l'Ametlla i Bigues i Riells-, Maresme i el Vallès Occidental, i la resta a domicilis i empreses de fora de Catalunya. Amb aquestes detencions, la policia dóna per desmantellada l'organització, que estava assentada a Catalunya i la costa llevantina i que, a més dels robatoris d'immobles, també es dedicava al furt de vehicles, la falsificació documental i el blanqueig de capital. Els detinguts amagaven en 'zulos' el botí, part del qual enviaven a l'Europa de l'Est per a la seva venda.

Els detinguts formarien part de dos grups, un ubicat a Catalunya i l'altre a Alacant, amb connexions entre ells. Actuaven d'una forma molt organitzada. El cap de la regió policial Metropolitana Nord, Toni Rodríguez, explica que els membres de la banda entraven a les cases a la tarda o a la matinada, independentment que els propietaris hi fossin o no. Normalment, s'arriscaven a trobar-se amb gent dins de casa quan creien que el botí que aconseguirien seria elevat. Rodríguez diu que en cap cas es va produir un acte de violència, i que els lladres marxaven amb la més mínima activació dels propietaris.

Els detinguts residien a Barcelona
Els membres del grup passaven desapercebuts com a treballadors al barri on residien, a Barcelona, aparentant una vida completament normal. Quan sortien a cometre els robatoris, es traslladaven a descampats situats en indrets allunyats del seu domicili. Allà, en 'zulos' preparats, es canviaven de roba i recollien les eines per cometre els robatoris. Després, hi tornaven per guardar els estris, la vestimenta i el botí aconseguit fins a la seva sortida al mercat il·legal. Els agents han localitzat i registrat tres zulos, un d'ells a Badalona (Barcelonès) i dos a Alacant. Els robatoris els cometien amb vehicles robats. El material robat era venut a receptors habituals, arreu del país. En ocasions, l'enviaven a països de l'Europa de l'Est perquè els seus familiars el venguessin. La relació amb el seus països d'origen era molt estreta i contínua, a on haurien enviat part dels diners aconseguits als robatoris mitjançant empreses internacionals.

Autors de diversos robatoris amb violència a la comarca
Els Mossos atribueixen al grup delictiu una quarantena de robatoris amb força en domicilis catalans, diversos situats al Vallès Oriental, concretament a l'Ametlla i Bigues i Riells, tot i que no es descarten altres municipis propers. També haurien actuat al Maresme i el Vallès Occidental. La Guàrdia Civil els relaciona també amb una altra trentena de robatoris amb força i amb violència comesos en domicilis, empreses i entitats bancàries de Valencia, Alacant, Castelló, Màlaga, Sevilla, Córdoba i Granada.

Les indagacions dels Mossos es van iniciar a finals de l'any passat, arran de la comissió d'assalts a domicilis de les localitats del sud i centre del Maresme. Les investigacions dels agents van conduir fins al municipi de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), on al desembre els Mossos van detenir un dels suposats membres d'aquesta organització delictiva, quan va ser sorprès mentre es preparava per cometre un robatori en un habitatge. En els escorcolls realitzats els agents han intervingut documents d'identitat falsificats, material electrònic divers, sofisticats inhibidors de freqüència, equips de comunicació portàtils, material i eines emprat en la comissió dels robatoris, gran quantitat de joies, així com 120.000 euros en efectiu i una vintena de vehicles d'alta gamma. La investigació, anomenada operació 'Dalia' continua oberta i no es descarten noves detencions.

Edicions locals