López Tena, Junqueras i Titot raonen sobre la independència a la Garriga

La plataforma que organitza la consulta pel 25-A al municipi inaugura local

Política

Bigues i Riells, la Garriga

La tercera onada de consultes independentistes a Catalunya serà la més gran en xifres: més d'un milió de persones cridades a votar a les meses d'uns 190 municipis d'arreu del país. Al Vallès Oriental, organitzaran un referèndum 14 poblacions, que aquests dies estan organitzant actes de tot tipus per animar la gent a apropar-se a les urnes i a debatre sobre el dret a decidir i la independència. És el cas de la Garriga, que aquest dijous a les vuit del vespre acull l'acte (En)raonem la independència. La secció d'Òmnium Cultural a la Garriga i AraVallès organitzen al Patronat una xerrada que protagonitzaran el notari i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes Alfons López Tena, l'historiador i eurodiputat per ERC Oriol Junqueras, i el músic i militant de la CUP Francesc Ribera, 'Titot'.

La jornada vol superar el debat sobre els referèndums i aprofundir en l'argumentari favorable a les tesis i raons per defensar l'opció independentista enfront o més enllà de l'autonomisme i el federalisme. L'acte, que serà presentat per Oriol Ramon, secretari d'Òmnium Cultural a la Garriga, i conduït per Eduard Mas, director d'AraVallès, comptarà també amb la intervenció d'Albert Benzekry, president d’Òmnium Cultural de la Garriga. A més, al Patronat, al número 42 del Passeig de la garriga, s'interpretarà la cançó de Brams Som d'un país.

També a la Garriga, questa mateix divendres a les vuit del vespre, la plataforma cívica la Garriga Decideix inaugurarà oficialment el seu local social al centre de la població. En aquest espai, situat al carrer del Centre número 1, la ciutadania ja pot emetre el vot anticipat i rebre informació de totes les qüestions relacionades amb la consulta. Divendres també es presentarà la junta electoral, que ha de vetllar per la transparència i per l'objectivitat de tot el procés, des del moment de la seva convocatòria fins a la finalització de l'escrutini i la publicació dels resultats, tot assegurant el compliment del principi d'igualtat i de l'exercici a la participació en plena llibertat.

En la última assemblea celebrada per la garriga Decideix es va acordar la pregunta que es formularà a la ciutadania garriguenca que s'acosti a les urnes: Està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea? A més, es van acordar les dues persones que faran de portaveus de la plataforma: Pol Guardis i Mònica Sabata van ser escollits per unanimitat. Els dos parlaran aquest divendres en la inauguració del local.

Animat debat a Bigues i Riells
D'altra banda, la plataforma Bigues i Riells del Fai Decideixen, que organitza una consulta també pel 25-A, va celebrar aquest dimecres al vespre un debat pel dret a decidir protagonitzat pel diputat de CiU Jordi Turull, el diputat d'ERC i membre de la Coordinadora nacional per la consulta sobre la independència, Uriel Bertran, el músic 'Titot' i el regidor del PP al municipi, Mateo González, i moderat pel director d'AraVallès, Eduard Mas. Les cent persones que van apropar-se al centre Cívic de Riells van poder comprovar que, tot i les reiterades preguntes en aquest sentit, el representant popular va evitar pronunciar-se tant a favor com en contra del dret a decidir. "Jo aposto per la tercera via", va sentenciar González, és a dir, dret a decidir segons què es decideixi. Això sí, González va assegurar que si els ciutadans de Catalunya, en un referèndum legal i vinculant, decideixen independitzar-se d'Espanya, ell acataria la decisió.

Edicions locals